Герашченко: Санкције Русији су једина инвестиција у мир

Потпредседница украјинске Раде Ирина Герашченко захтева од ЕУ наставак политике санкција према Русији и оптужује Москву за застој у преговорима у Минску.

Герашченкова, који је главни украјински преговарач у Минску, подвукла је у интервјуу бечком дневнику Пресе да санкције ЕУ против Русије функционишу, иако се често може чути супротно и да их треба укинути.

"Наши губици су се смањили. Москви су руке везане. Санкције су једина инвестиција у мир и од тога профитира привреда", уверена је она.

Додаје да ниједна тачка Споразума из Минска није испуњена, као и да Москва није заинтересована за стабилизацију.

"Сваког дана се крши примирје, према неутралном ОЕБС-у, којем ће ускоро председавати Аустрија. На основу извештаја ОЕБС-а, проруски борци изазвали су 85 одсто разарања. Имамо једну неконтролисану границу у дужини од 400 километара, преко које долази наоружање. Због тога је за Украјину поновно успостављање граничне контроле толико важно. Захтевамо пету групу на ту тему у преговорима у Минску", нагласила је Герашченкова.

Упитана за стратегију Украјине у вези са Донбасом, она је казала да се Кијев залаже за потпуну реинтеграцију тих територија.

"Желимо да испунимо обавезе према нашим грађанима. Исплате пензија морају, међутим, да се обаве на територији под контролом Украјине", поручила је она.

На констатацију да тамошње становништво скептично гледа на реинтеграцију, Герашченкова каже да они живе у "информативном вакууму" и да сваког дана добијају сервиране стравичне приче.

"Они одбијају и сепаратистичке вође. Желе да буде као и раније, пре рата. Када буде успостављена безбедост, онда је могуће разговарати и приближити се. То је почетак реинтеграције – комуникација, хуманитарни пројекти и изградња инфраструктуре", објаснила је Герашченкова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво