Абас ће присуствовати сахрани Переса

Палестински председник Махмуд Абас послао је захтев Израелу да присуствује сутрашњој државној сахрани бившег израелског председника Шимона Переса у Јерусалиму, са још четири палестинска званичника, јавио је израелски лист "Харец".

Његов захтев је одобрио израелски премијер Бењамин Нетањаху, изјавио је један неименовани високи израелски званичник.

Биће то прва званична посета Абаса Израелу од септембра 2010. године и први пут ће се руковати са Нетањахуом од новембра прошле године.

Абас је у среду послао саучешће Пересовој породици, нагласивши да је Перес био партнер "мира храбрих" који су 1993. године потписали тадашњи израелски премијер Јицак Рабин и палестински лидер Јасер Арафат.

Абас је званично био у Израелу пре шест година када се састао са Нетањахуом и тадашњом државном секретарком САД Хилари Клинтон у оквиру директних преговора између два народа који су пропали две недеље касније.

Од тада се двојица лидера нису званично састала, али су се руковали и разменили неколико речи на самиту о клими у Паризу 2015. године. У то време је Нетањахуов кабинет њихов кратки састанак описао као ствар учтивости. Харец наводи да би у Абасовој пратњи дошли начелник палестинских обавештајаца Маџид Фараџ, генерални секретар Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Саеб Ерекат, који је некад био главни палестински преговарач и министар задужен за цивилне послове Хусеин ел Шеик, а име четвртог члана делегације се не помиње.

Један неименовани палестински званичник изјавио је да би Абас желео да "пошаље снажну поруку израелском друштву да су Палестинци за мир и да поштује напоре мирољубивих људи попут Шимона Переса", пренела је агенција Асошиејтид прес.

Десетине других светских лидера и представника доћи ће на сахрану, укључујући председника САД Барака Обаму. Долазак је најавио и саветник краља Марока.

Пересова сахрана биће један од највећих и најкомпликованијих догађаја у Израелу. Таквог скупа ту није било од сахране израелског премијера Јицака Рабина, кога је убио религиозни јеврејски националиста 1995. године.

Долазак су најавили и француски, немачки, пољски, мексички, као и председник Тогоа, холандска краљица и принц од Велса, холандски премијер,председник ЕУ, државни секретар САД, генерални секретар НАТО, шеф канадске дипломатије, шефица дипломатије ЕУ, два бивша британска премијера и представници јорданске и египатске владе. Из Египта ће доћи шеф дипломатије.

Сахрани Рабина присуствовали су тадашњи египатски председник Хосни Мубарак и јордански краљ Хусеин који је држао говор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво