Кина упозорава Јапан: Не играјте се ватром

Из Пекинга стижу оштре реакције због одлуке Токија да учествује у америчким поморским маневрима у Јужном кинеском мору.

Портпарол кинеског Министарства одбране Јанг Јуџун је на конференцији за новинаре рекао да се Токио игра ватром ако жели да учествује у заједничким маневрима у кинеским територијалним водама.

Одговарајући на питање како тумачи изјаву јапанске министарке одбране Томоми Инаде да ће њена земља заједно са САД учествовати у здруженим поморским маневрима у Јужном кинеском мору, Јанг је рекао да војска Кине неће седети скрштених руку.

Најава учешћа Јапана у заједничким вежбама уследила је у јеку територијалних тензија између Пекинга, који полаже право на скоро цело Јужно кинеско море, и других земаља региона, Филипина, Тајвана, Вијетнама, Малезије и Брунеја.

Јанг је, такође, оценио да је намера Токија да "изазове неред" у Јужном кинеском мору како би из тога извукао корист.

Међународни арбитражни суд донео је у јулу, у спору који је покренула Влада Филипина, одлуку којом се Пекингу оспорава историјско право на Јужно кинеско море.

Кина, која је у тој зони изградила бројна вештачка острва за војну инфраструктуру, одбацила је пресуду и запретила да ће "одлучно реаговати" у случају да друге земље предузму "провокативне мере против безбедносних интереса Пекинга".

Кина, Јапан и Тајван такође воде спор око суверенитета над архипелагом Сенкаку (Дијаоју), који је под управом Токија.

Више од 40 кинеских војних авиона надлетало је у недељу мореуз Мијако, између два јужна јапанска острва, а премијер Јапана Шинзо Абе поручио је да "неће толерисати једностране покушаје промене постојећег стања у тој области".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво