Конгрес одбио Обамин вето, Саудијци прете

Оба дома Конгреса одбила су вето председника Барака Обаме на закон који дозвољава држављанима САД да туже Саудијску Арабију због напада на Америку 11. септембра 2001. године. Бела кућа: Одбијање Обаминог вета срамота Сената. Обама: Опасан преседан. Саудијска Арабија и њени савезници упозоравају Вашингтон да ће примена закона имати негативне последице по међусобне односе.

Сенат је гласао са убедљивих 97:1. И Представнички дом Америчког конгреса одбацио је вето, при чему је 348 чланова Конгреса било за одбацивање вета, а 76 против, преноси Ројтерс. То је први такав случај од када је Обама преузео дужност председника САД, а укупно 111. у америчкој историји. 

Закон који омогућава преживелима и породицама жртава терористичких напада у Њујорку да туже Саудијску Арабију и траже одштету усвојен је уочи 15. годишњице терористичких напада у којима је погинуло скоро 3.000 људи.

Председник САД уложио је прошле недеље вето на тај закон и упозорио да би он био штетан по националне интересе САД и да подрива национални суверенитет.

Бела кућа је напала одлуку Америчког сената. "Ово је највећа срамота коју је Сенат САД учинио вероватно још од 1983", рекао је новинарима портпарол Беле куће Џош Ернест, подсећајући на последњи случај када је Сенат уз велику већину гласова одбио председнички вето.

Амерички председник Барак Обама назвао је грешком и опасним преседаном гласање у којим је одбијен његов вето на закон који дозвољава рођацима жртава терористичких напада на Америку 11. септембра 2001. да туже због тога Владу Саудијске Арабије.

"То је опасан преседан", рекао је Обама у интервјуу за Си-Ен-Ен, а пренео Ројтерс

На гласање у Сенату реаговали су Саудијска Арабија и њени савезници. Упозоравају Вашингтон да ће примена закона имати негативне последице по међусобне односе. 

АП наводи да Ријад има арсенал мера којима би могао да узврати на америчке, укључујући смањење званичних контаката, повлачење милијарди долара из привреде САД и убеђивање блиских савезника Саудијаца у Савету за сарадњу у Персијском заливу (ГЦЦ) да умање сарадњу у борби против тероризма, инвестиције и приступ САД важним регионалним ваздушним базама.

"Ово би требало да буде јасно Америци и остатку света: када је једна држава чланица ГЦЦ неправедно узета као циљ, други стају око ње. Све државе ће стати уз Саудијску Арабију на сваки могући начин", тврди професор политичких наука на тамошњем универзитету и стручњак за заливска питања, Абдулкалек Абдулах.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво