Русија: Истрага о МХ-17 пристрасна и политички мотивисана

Министарство спољних послова Русије оценило је да је истрага о обарању малезијског авиона на лету МХ-17 на истоку Украјине 2014. године, "пристрасна и политички мотивисана", са измишљеним закључцима, јавља "Ројтерс".

Међународни истражитељи саопштили су раније данас да је малезијски авион МХ-17 2014. године оборен ракетом система "бук", са подручја под контролом проруских снага на истоку Украјине, који је ту допремљен из Русије, али нису директно оптужили Москву, нити су навели имена одговорних за тај догађај.

Руско министарство је изразило разочарање истрагом спроведеном на челу са холандским истражитељима, али и наду да ће нови радарски подаци из Москве подстаћи истражитеље да преиспитају своје закључке.

Истражитељи су, како се наводи у саопштењу руског министарства, омогућили да Украјина измисли доказе и окрене тај случај у своју корист, док су с друге стране спречили Москву да пуноправно учествује у истрази.

Кривац је, закључује руско министарство, произвољно одређен.

Истовремено, руски произвођач ракета "бук" "Алмаз-Антеј" одбацио је резултате истраге и саопштио да закључци међународних истражитеља нису поткрепљени техничким доказима, јављају РИА Новости.

Руска компанија је навела и да је ракета којом је оборен авион с лета МХ-17 лансирана из области под контролом украјинске војске.

Холандски истражитељи су раније данас на конференцији за новинаре рекли да поседују чврсте доказе за своје тврдње, преноси АП.

Боинг 777 "Малезија ерлајнза" са 298 путника и чланова посаде срушен је на истоку Украјине 17. јула 2014.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије