Георгијева кандидат Бугарске за генералног секретара УН

Бугарски премијер Бојко Борисов именовао је Кристалину Георгијеву, актуелну потпредседницу Европске комисије, за кандидата за новог генералног секретара УН, објавили су бугарски портал "Новините" и "Ројтерс".

До сада је у пет рунди гласања у Савету безбедности УН кандидат Бугарске била Ирина Бокова, генерална секретарка Унеска, која је током последњег гласања заузела шесто место.

Именовање Георгијеве, утицајне потпредседнице ЕК задужене за буџетска питања, повећава шансе Бугарске у трци за шефа УН, рекао је Борисов на седници Владе, преноси Ројтерс.

"Сматрамо да ће то бити успешнија кандидатура", рекао је Борисов министрима.

У петој рунди прво место заузео је бивши португалски премијер Антонио Гутереш, а друго кандидат Србије Вук Јеремић.

Прошле недеље, уочи пете рунде гласања у Савету безбедности УН, Борисов је изјавио да ће Бугарска наставити да подржава Бокову "бар до 26. септембра, када она мора да буде међу два главна кандидата".

Борисов је, како преноси Ројтерс, прецизирао да ће размислити шта да ради уколико Бокова не буде прва или друга у рунди гласања 26. септембра, али није рекао да ли то значи да ће размотрити другог кандидата.

Медији су и раније писали о томе да ће Бугарска заменити кандидата и уместо Ирине Бокове кандидовати Кристалину Георгијеву.

Бугарска штампа је спекулисала у протеклом периоду и о умешаности Москве у игре око замене бугарског кандидата за генералног секретара УН, што је Москва демантовала.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је немачка канцеларка на маргинама недавног самита Г-20 у кинеском граду Хангџоу покушала да разговара са руским лидерима о могућој подршци руске стране једном бугарском кандидату, али не овом који је званично номинован.

Москва је "јасно" ставила до знања Меркеловој да је "било који директни или индиректни покушај да утиче на Бугарску неприхватљив", рекла је Захарова, пренео је Тас.

Берлин је у међувремену одговорио оптужујући Москву за лажне тврдње.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво