Џонсон Турској: Помоћи ћемо вам да уђете у ЕУ

Шеф британске дипломатије Борис Џонсон рекао је шаљивим тоном, током посете Турској, да је његова турска веш-машина прелепа и да добро функционише. Поручује да је Велика Британија напустила Европску унију али не и Европу. Истакао је потребу за склапањем "огромног споразума о слободној трговини" са Анкаром, којим би се, како је рекао, ојачала економска сарадња.

Џонсон, који је делимично турског порекла, описао је Турску "као земљу његових очева", обелоданивши да су неки од његових предака радили на високим позицијама у турском министарству спољних послова, пренео је Франс прес.

Бивши градоначелник Лондона, који је одиграо значајну улогу у победи кампање за излазак Британије из ЕУ, написао је у мају за конзервативни британски лист Спектејтор шаљиву песму о турском председнику, за коју је рекао да је тривијалност и да је "усхићен" што се прича о њој није покретала на почетку његове посете Турској, него тек данас.

Џонсон се потом сусрео са Ердоганом у председничкој палати, а судећи према снимцима њиховог сусрета, није било ни назнака било какве непријатности у вези са поменутом песмом, јавио је АФП.

Ердоган је Џонсону поклонио реплику писма отоманског султана манчестерском градоначелнику.

Осврћући се на снагу британско-турских односа, Џонсон је приметио да су чувени "Јафа" кекси "уз које је као дете растао" сада у власништву турског кондиторског гиганта "Улкера".

"Какав видљивији симбол нашег економског партнерства од тога вам је потребан", рекао је Џонсон након што је нагласио да Британија жели да ојача економске везе са Турском.

Џонсон је, такође, осудио неуспели покушај пуча од 15. јула, рекавши да је био "насилан и дубоко злокобан и антидемократски".

Током посете, посетио је и камп у којем су избеглице из Сирије и том приликом похвалио Турску за изванредно обављен посао током мигрантске кризе. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво