Нешенел интерест: Вук Јеремић једини нуди конкретне предлоге

У тренутку када се Уједињене нације поново суочавају са идеолошким поделама између Истока и Запада које паралишу систем, време је за "другачијег" генералног секратара, а кандидат Србије Вук Јеремић је једини који нуди конкретне предлоге, пише амерички часопис "Нешенел интерест".

"По први пут у историји УН један кандидат за то место представио је обухватну платформу своје кампање", наводи у ауторском тексту аналитичар Николас Гвоздев, подсећајући на Јеремићев програм за "Јачање УН у 21. веку" од 53 тачке.

Он сматра да Јеремићев план нуди пут којим би УН превазшле расцеп на који су указали говори америчког председника Брака Обаме и руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, током овогодишње генералне дебате у Генералној скупштини УН.

Нови генерални секретар, указује Гвоздев, мораће не само да буде способан да оствари ефикасан радни однос са Вашингтоном, Лондоном и Паризом, као и Москвом, Пекингом и другим центрима моћи, већ и да поврати поверење у ефикасност УН као главне светске међувладине организације за решавање глобалних изазова.

"Поновним сагледавањем Уједињених нација као неидеолошке организације за решавање одвојених проблема, избегло би се да УН буду принуђене да арбитрирају између суштинских различитих визија међународног политичког поретка", указује амерички аналитичар.

Русија, Кина, САД и главне европске силе могу суштински да се не слажу о "крупној политичкој слици", али све виде негативне последице климатских промена, мигрантског таласа, ширења пандемије и сличног, наводи се у тексту.

Гвоздев указује и на то да је добро чувана тајна у Вашингтону да тамношњи политичари воле да критикују УН као траћење новца, али да национално-безбедносни естаблишмент апсолутно зависи од УН поводом решавања многих регионалних проблема, које САД нису у стању или не желе да решавају.

Јеремићев предлог да УН буду мобилније на терену и да се успостви обухватна фискална контрола отуда би, сматра амерички аналитичар, такође наишли на добродошлицу у Стејт департменту и Министарству одбране, који желе да УН имају бољи капацитет да појачају америчку безбедносну политику.

"Ја видим суштину Јеремићевих предлога као амбициозан напор да се редефинише значење колективне безбедности у 21. веку и улоге УН као организације колективне безбедности, не као неке врсте зачетка светске владе", пише Гвоздев.

Ти предлози, како наводи, указују и на нове начине на које УН и њихове организације могу да допринесу борби против тероризма и екстремизма и унапређењу одрживог развоја.

"Идеја је да би већа политичка и економска стабилност у чланицама УН створила бољи основ за ширење људских права и решавање сукоба," закључује Гвоздев.

О кандидату Србије за генералног секретара УН прошле недеље су веома позитивно писали и лондонски Телеграф и амерички Волстрит џорнал, који је Јеремића описао као "највећу шансу" за реформу УН.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво