Могерини: Министри одбране ЕУ данас не разматрају европску армију

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини негирала је на неформалном састанку министара одбране чланица Уније у Братислави да разговори о појачању сарадње у одбрани воде ка стварању европске армије.

Могерини је новинарима рекла да данас почиње расправа о предлозима како да се глобална стратегија ЕУ примени и на одбрану, а како је додала, то не значи стварање европске армије, већ јачу сарадњу.

"Смер нам није креирање европске војске већ коришћење инструмената и простора које већ имамо, као што имамо борбене групе и опције које још нису ни почеле да се користе", казала је Федерика Могерини.

Висока представница ЕУ додала је да без обзира на Брегзит Велика Британија у тим разговорима има врло конструктиван приступ а на Великој Британији остаје да каже да ли је заинтересована за тај процес који неће значити формирање европске армије већ коришћење инструмената у сарадњи са НАТО.

"Европа мора да одради свој део посла у глобалној безбедности. Данашња расправа неће бити идеолошка, разговарамо само конкретно", рекла је Могерини.

Министри одбране чланица ЕУ почињу данашњу дебату расправом о примени глобалне стратегије ЕУ у области одбране, а одлуке како да појачају сарадњу желе да припреме до новембра, како би о њима могао да расправља Европски савет у децембру.

Заједно са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом министри ће размотрити сарадњу ЕУ и НАТО декларисану јасно на самиту НАТО у Варшави у јулу, а радни ручак посветиће мисијама у Средоземном мору, Либији и Сахелу.

Столтенберг ће током посете Братислави одвојено разговарати и са највишим словачким званичницима, председником Словачке Андрејом Киском, премијером Робертом Фицом и министрима одбране и спољних послова.

Италија на данашњем неформалном састанку министара одбране намерава да представи предлог стратегије тешњег повезивања армија једног мањег броја европских држава које би биле стављене на располагање Бриселу и тиме створиле језгро будуће европске армије.

Та "одбрамбена унија" наилази на подршку у Француској и Немачкој, а из Вишеградске четворке у Чешкој и Мађарској, док су према њој скептичне балтичке земље и Словачка, чији премијер Роберт Фицо је више пута упозорио да ће Словачка одбити одлучно европску војску ако би она значила само звецкање оружјем да се застрашује Русија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво