Јеремић други након петог круга гласања у УН

Кандидат Србије Вук Јеремић претекао је Мирослава Лајчака након петог круга гласања за генералног секретара УН и избио је на друго место што је његов најбољи пласман до сада. Освојио је осам позитивних гласова, шест негативних и један уздржан. На првом месту је и даље Антонио Гутереш који има 12 позитивних гласова, два негативна и један уздржан.

Словачки кандидат Мирослава Лајчак има осам позитивних, седам негативних и ниједан уздржан глас, показују први незванични резултати. 

Јеремић је изјавио да је данашњи, пети круг гласања у Савету безбедности потврдио да се, како је навео "константно рангирамо при самом врху листе кандидата".

"Овај пут се налазимо на другом месту", рекао је Јеремић додајући да наставља кампању из позиције "првопласираног у источноевропској групи", а пред завршну фазу избора у којој сталне чланице СБ имају могућност да најаве употребу вета.

Aргентинска министарка спољних послова Сузана Малкора освојила je седам позитивних, седам негативних и један уздржани глас.

Пета рунда могла би да представља крај трке за кандидаткињу Бугарске Ирину Бокову. Премијер Бојко Борисов условио је подршку Боковој пласманом у овој рунди.

"Наша подршка Боковој ће се наставити бар до 26. септембра, када она мора да буде међу два главна кандидата", рекао је премијер Бојко Борисов.

Дипломатски извори наводе да Бугарска могла да промени кандидата и уместо Бокове подржи Кристалину Геориеву, потпредседницу Европске комисије.

Претходна, четврта рунда гласања одржана је 9. септембра и тада је бивши португалски премијер Антонио Гутереш био први, док је Јеремић освојио најбољи резултат до тада – био је трећи са два позитивна гласа више него раније.

Гутереш је тада освојио 12 позитивних, два негативна и један неопредељени глас, иза њега је следио шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак са 10 позитивних, четири негативна и једним неодређеним гласом, док је Јеремић добио девет позитивних, четири негативна и два неодређена гласа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво