Савет безбедности, уочи петог круга гласања о генералном секретару УН

Амбасадори држава чланица Савета безбедности УН ће у понедељак, по пети пут, гласати о наследнику Бан Кимуна на челу светске организације. Португалац Антонио Гутереш, до сада, имао највећу подршку. Вук Јеремић међу најозбиљнијим кандидатима. Бугарска најављује могућу промену кандидата после гласања у понедељак.

Свега неколико дана после самита светских лидера на заседању Генералне скупштине УН, Савет безбедности ће по пети пут гласати о новом шефу светске организације. Нови генерални секретар УН мора да буде изаабран до краја године, када истиче мандат Бан Кимуну.

У претходном кругу гласања, одржаном 9. септембра, највећу подршку добио је Португалац Антонио Гутереш, испред Словака Мирослава Лајчака и бившег шефа српске дипломатије Вука Јеремића.

Гутереш је тада освојио 12 позитивних, два негативна и један неопредеље глас. Лајчака је подржало десет чланица Савета безбедности, четири су биле против, док је једна земља била уздржана.

Вук Јеремић је добио девет позитивних, четири негативна и два уздржана гласа, што је до сада његов најбољи резултат. 

Иако је светска организација гласно најављивала да ће после Бан Кимуна на чело УН бити изабрана жена, Бугарка Ирина Бокова је била тек пета, што је у великој мери уздрмало подршку Софије.

Пети круг гласаља ће у великој мери одредити судбину њене кандидатире, пошто је бугарски премијер Бојко Борисов ословио даљу подршку пласманом Бокове у овој рунди гласања.

Дипломатски извори наводе да би непосредно после петог круга гласања Бугарска могла да промени кандидата и уместо Бокове подржи Кристалину Геориеву, потпредседницу Европске комисије која је у фебруару одустала од трке за  место генералног секретара УН.

"Наша подршка Боковој ће се наставити бар до 26. септембра, када она мора да буде међу два главна кандидата", рекао је премијер Бојко Борисов.

У међувремену, Георгиева се, уз наводну подршку Берлина, предомислила и изјавила да би јој била част да заузме место на којем се у претходних десет година налазио Бан Кимун.

Како наводи Волстрит џорнал темпо избора новог шефа УН ће бити убрзан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво