Сиријска војска прогласила крај примирја

Седмодневни прекид ватре у Сирији, постигнут између Русије и САД, званично је завршен, саопштила је сиријска војска. САД траже да Русија објасни овакав став војске у Сирији.

У саопштењу сиријске војске није наведено да ли ће примирје у Сирији бити поново успостављено, преноси Ројтерс.

С друге стране, наведено је да се "терористичке групе", термин који сиријска влада користи за све побуњенике који се боре против ње, нису држале ниједне од ставки договора и да су прекид ватре користиле да би се поново наоружале.

У саопштењу пише да су те групе примирје нарушиле 300 пута, а Ројтерс наводи да су се све стране у сукобу међусобно оптуживале за кршење прекида ватре.

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да раде на продужењу споразума о прекиду непријатељстава у Сирији, али су позвале Русију да најпре разјасни саопштење сиријске војске да је примирје завршено, јавља Ројтерс.

"Ми имамо договор са Русијом, која је одговорна за придржавање примирја од стране сиријског режима, тако да очекујемо да Русија разјасни њихов став", саопштио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби.

Додао је да је насиље донекле смањено откако је договорено примирје, али је напоменуо да није било седам узастопних дана примирја, на шта је позвао споразум САД и Русије.

Агенције су претходно јавиле да је прекид ватре доведен у питање због учесталих кршења примирја и немогућности да се достави хуманитарна помоћ у Алеп, што је кључна тачка договора.

Генералштаб Војске Русије саопштио је тада да је бесмислено да сиријска влада поштује прекид ватре који побуњеници континуирано крше.

"Побуњеници су убили 63 цивила и 153 војника од почетка примирја", рекао је руски генерал Сергеј Руцкој.

Руцкој је оптужио Вашингтон да побуњеници и терористи не само што нису довољно одвојени већ су се побуњеници ујединили с терористичком организацијом Ел Нусра фронт.

Амерички државни секретар Џон Кери одбио је раније да, упркос продужењу насиља и немогућности достављања помоћи опкољеним заједницама, прогласи пропалим недељу дана стар прекид ватре у Сирији, и рекао да се примирје и даље "држи, али да је крхко".

Стотине хиљада становника у провинцији Алеп, упоришту побуњеника на северу Сирије, нису добили хуманитарну помоћ коју су припремиле Уједињене нације.

Опозиција тврди да су сиријске трупе и њихови савезници прекршили примирје 254 пута, док државни медији јављају да су побуњеници само у недељу прекршили споразум 32 пута.

Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Великој Британији, наводи да је од почетка примирја у Сирији погинуло 92 људи, међу којима 29 деце и 17 жена.

У број погинулих није урачунато неколико десетина сиријских војника који су погинули у близини града Деир ел Зора у бомбардовању коалиције окупљене око САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара