Експлозија на Менхетну, 29 рањених

Најмање 29 особа је рањено у експлозији која је ноћас потресла кварт Челси на њујоршком Менхетну. На другој локацији, у истом делу Њујорка, пронађено је нешто што личи на експрес лонац, који је жицама повезан са малим уређајем тамне боје, јавио је "Си-Ен-Ен".

Полиција проверава видео-снимке са места прве експлозије на којима се чини да је приказана особа која оставља нешто иза себе, што је, како наводи полиција, знак да се ради о намерном чину.

На видео-снимку са сигурносних камера експлозије у Њујорку приказани су људи како престрављено трче по улици и покушавају да се заштите, док около лети разбијено стакло са прозора, јавио је Си-Ен-Ен.

Америчка телевизија је навела да је видео-снимак направљен из локалног фитнес клуба "Oранџитори" и испред њега, а на њему се види и како папир лети у ваздуху.

Ен-Би-Си њуз је објавио, позивајући се на њујоршку полицију, да су истражитељи на другој локацији пронашли су нешто што личи на експрес лонац са "лепљивом траком, жицама и мобилним телефоном", који је остављен на тротоару, али још није потврђено да се ради о експлозивној направи.

Експрес лонац је коришћен у изради експлозивне направе која је убила троје и ранила 200 људи током маратонске трке у Бостону 2013. године.

Њујорчанка Неха Џејн (24) каже да је у време експлозије седела код куће и гледала филм када се "зачула заглушујућа експлозија и све се затресло".

"Попадале су све слике са зидова, завесе су полетеле као да је одједном дунуо јак ветар", рекла је Џен Ројтерсу.

Џен, која живи у близини места где се догодила експлозија, каже да се потом осетио густ дим.

"Изашли смо на улицу да видимо шта се десило, али су нам ватрогасци рекли да се вратимо у станове", рекла је Џејн.

Председник САД Барак Обама, који је за време експлозије био на вечери са конгресменима у Вашингтону, упознат је са догађајем у Њујорку.

"Председник ће бити додатно обавештаван чим додатне информације постану доступне", рекао је неименовани званичник Обамине администрације.

Ројтерс наводи да је и градоначелник Њујорка Бил де Блазио рекао да је по првим индицијама у питању намерно изазвана експлозија.

"Ми не видимо везу са тероризмом. Не постоји специфична и кредибилна претња против града Њујорка у овом тренутку од било које терористичке организације", додао је Де Блазио.

Њујоршки градоначелник је рекао и да истражитељи не верују да је експлозија на Менхетну повезана са бомбом која је јуче експлодирала у Њу Џерсију.

И гувернер Њујорка Ендрју Куомо је рекао да засад нема индиција да експлозија има везе са међународним тероризмом. 

Импровизована бомба експлодирала је јуче у Њу Џерсију, у Сисајд Парку, пред почетак добротворне трке на којој се окупило око 3.000 људи, јавили су амерички медији.

У експлозији нико није повређен, а није нанета ни штета околним објектима, пренео је Еј-Би-Си њуз. Претходно су локални медији и агенције пренели да се пред почетак добротворне трке окупило око 5.000 људи.

Бомба је била подметнута у канти за смеће, саопштила је полиција.

"Поред ње, биле су постављене још четири темпиране експлозивне направе, али је само једна детонирана", рекао је портпарол окружног тужилаштва Ал Дела Фав за Си-Ен-Ен.

Пошто је почетак трке био одложен за пола сата, то је довело до тога да се само једна направа активира, додао је Дела Фав.

Навео је да је истрага још у прелиминарној фази и додао да се још не зна да ли су мотиви за подметање бомби криминални, или терористички.

Полиција је након експлозије отказала трку, а из предострожности је евакуисано читаво то подручје. Доведени су и специјално обучени пси, али нису пронађене друге експлозивне направе, пренео је АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво