Москва: Не постоји план Б за Сирију

Заменик шефа руске дипломатије и изасланик руског председника за Блиски Исток и Африку Михаил Богданов изјавио је да би САД требало да се држе споразума о примирју у Сирији постигнутог са Русијом, пошто не постоји план Б.

"Када постигнемо неки договор, онда кажемо то је то, треба га применити. Немамо ни план Б ни Ц. Ово је једини план који је на столу и позивамо све да примене оно што ту пише", рекао је Богданов за Би-Би-Си, одговарајући на питање зашто би САД требало да верују Русији у вези са решењем сиријске кризе.

Истовремено, истакао је да Русија и САД имају договор о одвајању сиријске опозиције од терористичких група, а Пентагон је предао Москви информације о локацији сиријске опозиције, преноси агенција Тас.

Русија, међутим, долази до "тачке када више неће моћи да чека" пошто се чини да се америчкој војсци и безбедносним службама не жури да одвоје "умерену опозицију" од групе Џабхат Фатех ел Шам која се раније звала Нусра фронт и забрањена је у Русији.

У међувремену, први заменик начелника Главне управе Генералштаба руске војске рекао је новинарима да је руска страна спремна на продужење примирја у Сирији за још 72 сата, а које истиче вечерас.

"Очекујемо да америчка страна предузме драстичне мере како би утицала на оружане јединице које контролише да би обезбедила стриктно поштовање споразума од 9. септембра. У супротном, ситуација би могла измаћи контроли", рекао је Познихир.

Прошлог викенда у Женеви, руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери постигли су споразум са циљем да се успостави прекид ватре у рату у Сирији који траје већ пет година како би се створио терен за обнову политичког процеса, подсетио је Тас.

број коментара 0 Пошаљи коментар