Гласање у Савету безбедности УН – Јеремић иза Гутереса и Лајчака

Португалац Антонио Гутерес и даље води у трци за место генералног секретара УН испред Мирослава Лајчака и Вука Јеремића. На четвртом месту македонски кандидат Срђан Керим, Ирина Бокова из Бугарске пала на пето место. Овим гласањем је дефинитивно потврђено да смо се пласирали у саму завршницу овог избора, што сматрам значајним достигнућем, рекао је Јеремић. Следећи круг гласања 26. септембра.

Бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић и даље је у трци за место генералног секретара УН, пошто је у четвртом кругу гласања у Савету безбедности добио подршку девет чланица, док су четири биле против, уз две уздржане.

Испред њега су само Португалац Антонио Гутерес и Словак Мирослав Лајчак. Португалац је добио 12 охрабрујућих гласова, два против, док је једна чланица најмоћнијег тела светске организације била уздржана.  

Словачког министра спољних послова подржало је 10 чланица Савета безбедности, четири су биле против, док је једна остала уздржана. На четвртом месту је македонски кандидат Срђан Керим, чију је кандидатуру охрабрило осам чланица, али је преосталих седам било против.

Иако се пре почетка процеса избора наследника Бан Кимуна гласно спекулисало да би наредни генерални секретар УН могла бити жена, међу кандидаткињама најбоље је пласирана Бугарка Ирина Бокова, која је четврти круг гласања завршила на петом месту, уз подршку седам чланица, противљење пет држава, док су три биле уздржане. 

Осим пет сталних чланица Савета безбедности УН, САД, Русије, Француске, Велике Британије и Кине, о новом генералном секретару одлучују још и Ангола, Египат, Јапан, Малезија, Нови Зеланд, Шпанија, Уругвај и Венецуела.  

У претходној, трећој рунди неформалног гласања за новог генералног секретара УН, одржаној крајем прошлог месеца, кандидат Србије, бивши шеф дипломатије Вук Јеремић био је на трећем месту са седам позитивних, пет негативних и три неодређена гласа.

Бивши португалски премијер Антонио Гутерес је био први са 11 позитивних, три негативна и једним неодређеним гласом, а иза њега је следио шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак са девет позитивних, пет негативних и једним неодређеним гласом.

Наредна рунда гласања у Савету безбедности УН заказана је за 26. септембар. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи