Пјонгјанг извео најснажнију нуклеарну пробу, свет у шоку

Северна Кореја извела је пети нуклеарни тест, који је државна телевизија описала као "најснажнију експлозију коју је изазвао Пјонгјанг". Проба изазвала снажан земљотрес јачине 5,3 јединице Рихтера, а околне земље стрепе од радијације. Светски званичници осудили нуклеарни тест Пјонгјанга. Стручњаци наводе да је експлозија много јача од оних које су изазвале бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки. Савет безбедности УН одржаће хитне консултације због јутрошње пробе.

Нуклерани експерти тестирали су најразвијенију нуклеарну бојеву главу на северном терену за тестирање, саопштено је на државној телевизији Северне Кореје.

"Наша партија честита нашим нуклеарним научницима на успешном тестирању нуклеарне бојеве главе", јавила је државна телевизија, преноси АФП.

Телевизија истиче да је сада Северна Кореја у стању да поставља нуклеарне бојеве главе на балистичке ракете. Такође тврди да није било цурења радиоактивног материјала нити штете по околину. 

Како наводи Ројтерс, нуклеaрни тест је изазвао сеизмички потрес на Корејском полуострву јачине 5,3 једнице Рихтерове скале. Према снази потреса, претпоставља се да је нуклеaрна направа тежине 20 до 30 килотона – што значи да је то најснажнији нуклеарни удар до сада, наводе аналитичари.

Jутрос у 2.30 и Сеизмолошки завод Србије регистровао je и лоцираo сеизмичку активност у региону Северне Кореје.

Не може се порећи могућност да је Северна Кореја смањила димензије до мера прихватљивих за производњу нуклеарне бојеве главе, каже јапанска министарка одбране Тамоми Инда. Додала је да јачина потреса која је уследила након тестирања указује да никако није реч о хидрогенској бомби, преноси Ројтерс.

Јапан је најавио да ће Токио размотрити увођење додатних једностраних санкција против Северне Кореје због тог теста.

Сви треба да покажу уздржаност и да изазивање хаоса или рата на Корејском полуострву није ни у чијем интересу, истакла је кинеска новинска агенција Синхуа у првом реаговању на извођење пете нуклеарне пробе.

Нуклеарни тест Пјонгјанга "није мудар", али и одлука Јужне Кореје да распореди амерички антиракетни систем такође озбиљно нарушава стратешку равнотежу региона, оценила је кинеска агенција, пренео је Ројтерс.

Северна Кореја је до сада спровела најснажније тестирање оружја које је било тежине шест килотона.

Свет осуђује потез Пјонгјанга

Након тог потеза Пјонгјанга, кинеско министарство спољних послова саопштило је да се одлучно противи нуклеарном тесту и позвало Северну Кореју да не предузима акције које би погоршале ситуацију.

У саопштењу се наводи да се Пекинг и даље држи циља денуклеаризације Корејског полуострва и одржавања преговора о решавању тог питања, пренео је Ројтерс.

Председник САД Барак Обама обећао је у телефонском разговору са јужнокорејском председницом Парк Геун Хје да ће предузети све неопходне мере заједничке одбране од Северне Кореје, укључујући и обезбеђивање нуклераног кишобрана за заштиту Сеула.

Парк Геун Хје је рекла да је Северна Кореја извршењем нуклеарне пробе јасно прекршила Резолуцију Савета безбедности Уједињених нација и директно изазвала међународну заједницу.

И амерички државни секретар Џон Кери, који се налази на женевским разговорима о Сирији, изразио је дубоку забринутост због Северне Кореје.

Блиску сарадњу са Јапаном, Кином, Русијом и Јужном Корејом обећава заменик америчког државног секретара Данијел Расел. Циљ је, како каже, да се изврши снажан притисак на Северну Кореју након пете нуклеарне пробе. 

Москва је такође изразила озбиљну забринутост због нуклеарне пробе Северне Кореје, а резолуција Савета безбедности УН, која се тиче ове земље, мора бити строго поштована, рекао је шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Лавров је тим речима осудио нуклеарну пробу јачине 20 до 30 килотона, што је много јаче од експлозија које су изазвале бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки, а које су биле јачине 13 до 18 килотона, наводе стручњаци.

Нуклеарним тестом који је извела, Северна Кореја је прекршила резолуцију Уједињених нација и угрозила мир у Азији, саопштила је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Северна Кореја "мора да се придржава својих обавеза, да обустави нуклеарно наоружавање као и да напусти све постојеће нуклеарне програме на верификован и коначан начин", истиче Могериниjeва.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц осудио је потез Северне Кореје истичући да се ради о кршењу резолуције Савета безбедности УН.

Северна Кореја је једина земља на свету која у 21. веку спроводи нуклеарно тестирање“, нагласио је Курц у саопштењу и додао да је више лансирања ракета исто тако кршење бројних резолуција УН.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг снажно је осудио пету нуклеарну пробу и истакао да Пјонгјанг мора да обустави све нуклеарне активности и активности у вези са балистичким ракетама.

Нуклеарну пробу Северне Кореје снажно је осудила и Француска.

"Француска снажно осуђује нову нуклеарну пробу коју је спровела Северна Кореја и позива Савет безбедности Уједињених нација да предузме мере због повреде Резолуције УН", наводи се у саопштењу француског председништва.

Осуди се придружила и Велика Британија, наводећи да ће се консултовати са међународним партнерима око снажног одговора на нуклеарну пробу, преноси Ројтерс

Ако се потврди да је Северна Кореја извела пети нуклеарни тест, то је изузетно забрињавајућа вест, рекао је шеф Међународне агенције за атомску енергију Јукија Амано.

Амано је подсетио да је Савет безбедности УН у марту најснажије осудио претходни тест, који је Северна Кореја извела у јануару.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се