Смењена Дилма Русеф

Бразилски Сенат сменио је са положаја левичарску председницу државе Дилму Русеф због кршења буџетских закона, чиме је окончана процедура опозива која је поларизовала ту латиноамеричку земљу и паралисала њену политику у протеклих девет месеци, јавиле су агенције.

Сенатори су после вишедневне расправе гласали са 61 гласом према 20 за опозив Русефове због незаконитог коришћења новца из државних банака како би подстакла јавне расходе, преноси Ројтерс.

Досадашњи конзервативни потпредседник Бразила Мишел Темер, који је управљао земљом откако је Русефова суспендована у мају, положио је заклетву како би у својству председника завршио њен мандат до 2018. године, јавља Би-Би-Си.

Сенат је такође данас, одвојеним гласањем, одлучио да Русефовој неће бити забрањено да обавља јавне функције, преноси АФП.

Према бразилском закону, могло бити забрањено обављање јавних функција у наредних осам година.

Русефова (68) је смењена после тринаестогодишње левичарске владавине у највећој економској земљи Латинске Америке, наводи француска агенција.

Кроз сенатску салу данас су се, након објављивања резултата гласања, чули усклици, али и изрази разочарања.

Сенатори који су гласали за опозив одмах су отпевали националну химну, при чему су неки махали бразилским заставама, док су савезници Русефове стајали скамењених израза лица, а један од сенатора је држао натпис "Нећу да се придружим овој срамоти".

Очекује се да ће Русефова, прва жена председник Бразила, која се тренутно налази у председничкој палати на ободима Бразилије у друштву блиских сарадника, током вечери дати изјаву.

Темер (75), искусни политичар десног центра који је постао љути политички непријатељ Русефове, за пар сати ће положити председничку заклетву, а потом ће отпутовати на самит Г-20 у Кини.

Око 50 левичарских демонстраната окупило се, истовремено, испред председничке палате како би Русефовој исказали подршку.

"Протестујемо против пуча и боримо се за демократију", каже 61-годишњи фармер Орландо Робеиро.

У центру престонице на снази су појачене мере безбедности, а затварање авенија у близини Сената изазвало је огромне гужве у саобраћају, док полиција наводи да се припрема за обимније протесте.

Русефова је у Сенату, током маратонске 14-сатне седнице у понедељак, рекла да је недужна и да злоупотреба процеса опозива доводи у опасност бразилску демократију, обновљену 1985. после дводеценијског војног диктаторства.

Она је тада позвала сенаторе да "гласају против опозива, да гласају за демократију и да не прихвате пуч".

Међутим, масовни улични протести против Русефове током прошле године одразили су гнев широм земље због начина на који је она управљала земљом, која трпи велику незапосленост и инфлацију.

Што се Темера тиче, он је именовао нову владу са агендом да Бразил преоријентише удесно после више од деценије левичарске владавине, током које је 29 милиона људи извучено из сиромаштва, али и током које је земља утонула у корупцију и доживела економски суноврат.

Остаје неизвесно да ли ће Темер имати довољну подршку гласача да спроведе болне реформе уз строгу штедњу које је обећао, закључује француска агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво