Вук Јеремић међу четири кандидата за генералног секретара УН

У Савету безбедности УН завршен трећи круг изјашњавања о кандидатима за новог генералног секретара. Антонио Гутерес, Мирослав Лајчак, Вук Јеремић и Ирина Бокова у најужем кругу за насленика Бан Кимуна. Ми ћемо наставити са интензивном кампањом уочи четвртог круга гласања, које се очекује у септембру, рекао је Јеремић.

23.15 - Јеремић je на Твитеру захвалио на охрабрењу да настави у четврту рунду избора за генералног секретара Уједињених нација.  

23.00 - Вук Јеремић је трећи са седам гласова који подржавају кандидатуру, пет негативних гласова и три уздржана и дели треће место са Ирином Боковом из Бугарске.

22.33 - Бивши премијер Португала Антонио Гутерес води, на другом месту за сада је словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак, објавила је на Твитер налогу дописница Ројтерса из УН Мишел Николс.

Гутерес је добио 11 позитивних гласова, три негативна и један неодлучни, Лајчак девет позитивних, пет негативних и један неодлучни, а Јеремић је имао седам позитивних, пет негативних и три неодлучна гласа и треће место дели са Ирином Боковом.   

На петом месту је Сузана Малкора из Аргентине са седам позитивних гласова и седам негативних као будући генерални секретар УН и једним који се уздржао. Следи македонски политичар Срђан Керим који је добио шест позитивних гласова, седам негативних и два уздржана гласа. На седмом месту је политичарка са Новог Зеланда Хелен Кларк, која је добила подршку шест чланова СБ УН, негативних је било осам гласова, док је један био уздржан.

Бивши словеначки председник Данило Тирк добио је подршку од пет гласова, шест је било против, док четири члана СБ УН нису имали мишљење о њему. 

Наталија Герман из Молдавије добила је подршку две земље, 12 је било против и једна се уздржала, док је последња у данашњем трећем кругу гласања била Кристина Фигуерес са два гласа "за", 12 негативних и једним уздржаним.

У трећи круг Вук Јеремић је ушао са високе друге позиције, иза бившег португалског премијера Антонија Гутереса, уз чињеницу да је на претходном гласању једини смањио број негативних гласова.

Јеремић: Пласирали смо се у саму завршницу изборног процеса

Резултатом у трећем кругу гласања у Савету безбедности, Србија се пласирала у саму завршницу изборног процеса за новог генералног секрета УН и сматрам да тиме можемо да будемо изузетно задовољни, изјавио је синоћ Вук Јеремић по завршетку треће рунде гласања.

"Процес избора сада улази у најсложенију фазу, у којој пет сталних чланица Савета безбедности отпочиње интензивне међусобне преговоре у којима ће бити разматрана имена најуспешнијих кандидата", саопштио је Јеремић.

"Ми ћемо наставити са интензивном кампањом уочи четвртог круга гласања, које се очекује у септембру", рекао је Јеремић.

Раније вечерас, дописница Ројтерса из УН Мишел Николс објавила је на Твитеру да је бивши премијер Португалије Антонио Гутерес и даље на првом месту у трци за новог генералног секретара Уједињених нација, пошто је у трећем кругу прелиминарног гласања у Савету безбедности УН добио 11 позитивних гласова.

Николсова је навела и да је на друго место избио је словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак.

Иначе, број кандидата смањен је са 12 на 10, јер су хрватски и црногорски кандидати, Весна Пусић и Игор Лукшић, одустали. 

После вечерашњег гласања формира се ранг-листа четири кандидата – према броју и јачини подршке коју имају у Савету безбедности. Ако се нешто не промени, пре званичног гласања у октобру, следећег месеца следи још једно незванично одмеравање снага.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво