Оживљавање "Вајмарског троугла"

Министри спољних послова Немачке, Пољске и Француске саопштили су да ће ове три земље оживети "Вајмарски троугао" који су формирале пре 25 година, после Хладног рата, како би овог пута одговориле на бројне изазове са којима се суочава ЕУ, укључујући одлуку Британије о изласку из Уније.

Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер изјавио је након данашњег састанка у Вајмару да ће се лидери три земље састати пре краја године, а његов француски колега Жан-Марк Еро је рекао да ће Француска бити домаћин самита у новембру.

Лидери "Вајмарског троугла" су се последњи пут састали као група пре пет година.

Штајнмајер истиче да је ова трилатерална група одиграла кључну улогу у остваривању европске интеграције и да би сада могла да помогне у одговору на озбиљнa питања која је покренула одлука о Брегзиту.

Пољски министар спољних послова Витолд Вашчиковски сматра да је одлука Британије да напусти ЕУ највећи изазов са којим се Европа суочава.

"Потребна нам је способна и боља ЕУ. Морамо показати да је Европа од користи грађанима са конкретним и опипљивим мерама и пројектима у областима безбедности, имиграције, раста и запошљавања", напомиње Штајнмајер.

Лидери су у заједничком саопштењу навели да су спремни да решавају проблеме заједно, у духу обновљеног узајамног поверењa, јер су убеђени да је заједничка акција свих чланица најбоља опција за будућност.

Сагласили су се и да је потребно појачати међународне напоре да се окончају борбе у источној Украјини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи