Дан жалости у Италији

У Италији је дан жалости, заставе су широм земље спуштене на пола копља због 290 жртава земљотреса који је рано у среду ујутро погодио централни део те земље. Ожалошћене породице почеле су да сахрањују погинуле, а спасиоци наводе да у рушевинама нису пронашли нове преживеле, преноси АФП.

Премијер Матео Ренци и председник Серђо Матарела присуствоваће данашњој сахрани 46 људи из планинских села Аркуата дел Тронто и Пескара дел Тронто, који ће бити сахрањени на гробљу у граду Асколи Пицено.

Локална гимназија је претворена у капелу, где ожалошћени долазе како би се помолили пред 30 сандука међу којима су и мали бели сандуци за деветогодишњу Ђулију, која је погинула како би спасила млађу сестру и петогодишњег Ђорђа.

Неке породице су одлучиле да не присуствују групној сахрани.

"Зашто и сада треба да слушам политичаре који ће ми опет рећи како су са нама и како ово не сме да се понови", изјавила је агенцији ожалошћена жена Аги.

Прве сахране су одржане јуче у Помезији, јужно од Рима, где је погинуло шесторо људи међу којима је и осмогодишњи дечак.

Према званичним подацима, у италијанским болницама је смештено више од 388 повређених, али од среде из рушевина није извучен ни један преживели.

"Ми ћемо ипак наставити да тражимо док не будемо сигурни да више нема никога", рекао је официр цивилне заштите који је додао да су претрагу укључени и детектори за топлоту.

Ренци је најавио почетну хитну помоћ у износу од 50 милиона евра. Преко 2.000 људи проводе ноћи у шаторима постављеним око села.

Више од 900 накнадних потреса је уследило након разорног удара у среду, који су изазвали колапс стотине старих зграда широм десетина насеља.

Стручњаци за земљотресе процењују да цена краткорочне, средње и дугорочније реконструкције погођених подручја премашује милијарду евра.

Постоје и страх од негативног утицаја на већ оштећену италијанску привреду а туризам, који чини више од четири одсто италијанског БДП-а ће сигурно претрпети штету.

Аналитичари наводе да Ренци може да добије дозволу за трошкове реконструкције из буџета ЕУ у складу са буџетским правилима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи