Moжe ли трећи играч да помрси конце на изборима у САД?

Два и по месеца до председничких избора у Сједињеним Америчким Државама. Неизвесну трку Хилари Клинтон и Доналда Трампа компликује такозвани трећи играч. Истраживања показују да трећи кандидат не може да победи, али може да утиче на исход избора који са пажњом ишчекује цела планета.

До 8. новембра они су главне америчке звезде. У сенци Хилари и Трампа, можда нисте приметили ово двоје. Али и они су у трци за председника Америке. И изгледа да ће на исход избора имати утицаја.

Ни демократа, ни републиканац – већ трећи играч. Од испитаних бирача, то каже чак трећина. Најбоље се котирају кандидаткиња зелених Џил Стајн и либертаријанац Џонсон.

Хилари и Трамп су најнепопуларнији председнички кандидати икада. Џил Стајн зато поручује – не бирајте између два зла, гласајте за веће добро. Порука би се чула гласније када би била изговорена у председничкој дебати. Џонсон је томе ближи.

"Уколико би у наредних неколико недеља, крајем септембра када крећу дебате он достигао 15 одсто у том случају трећи кандидат ће радикално добити на важности у динамици предстојећих америчких председничких избора и моћи ће да утиче на крајњи исход", каже Милан Крстић са Факултета политичких наука.

Двопартијски систем, наравно, не оставља простора за изненађења. Трећи кандидат неће постати председник. Али једном од главних кандидата може да поквари игру. Стајн краде од Хилари, Џонсон од обоје.

"Његова економска политика је врло блиска неконзервативној економској политици, али се са друге стране вредносно битно разликује од њих тако да гађа и одр либ гр слојеве тако да у случају либералне партије ту имамо можда највећи фокус на разочаране гласаче Теда Круза, у случају ЈС много је јасније да је реч о аутентичним гласачима Бернија Сандерса", додаје Крстић.

Три одсто гласова за трећег кандидата преломило је изборе 2000. Демократе су уверене да је због гласова за Ралфа Нејдера, Ал Гор изгубио од Џоржа Буша.

"Роуз Пероу је 1992. године покварио је рачуне Билу Клинтону и Џорџу Бушу старијем, добио је чак 19 одсто гласова", истиче Милан Мишић, некадашњи дописник Политике из Вашингтона.

Проценат горе или доле, али трећи кандидат, поред кључна два, слабо је видљив.

"Игноришу их медији, препреке су и у различитим законодавствима појединих савезних држава у захтеву да поред 15 одсто, у пет скорашњих анкета јавног мењења и да буду на гласачком листићу у довољно држава да теоријски могу да освоје половину електронских гласова", објашњава Мишић.

Гери Џонсон изборио је кандидатуру у 50 држава. Џил Стајн у 47, али бирачима препоручује да у преостале три допишу њено име. То јој неће донети гласове, али ће фаворитима одузети.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво