Нови потреси у Италији, број страдалих порастао на 278

У централним деловима Италије рано јутрос је регистрован нови снажан потрес у месту Аматриче, које је већ тешко оштећено у земљотресу од пре два дана. У међувремену је број жртава земљотреса порастао на 278, а повређено је око 400 особа, јавио је Ројтерс позивајући се на Одељење цивилне заштите. У најтеже погођеним областима проглашено је ванредно стање, а премијер Ренци је најавио да ће бити издвојено 50 милиона евра за обнову.

Амерички геолошки институт наводи да је најновији потрес био јачине 4,7 јединица Рихтерове скале, док италијански национални геолошки институт наводи да је био 4,8 степени.

Том потресу, који је регистрован нешто пре 6.30, претходило је на десетине слабијих потреса током ноћи.

У последња два дана, после првог снажног земљотреса, регистровано је више од 500 накнадних потреса, пренео је АП.

У најтеже погођеним областима у Италији проглашено је ванредно стање, јавио је Би-Би-Си.

У међувремену, број жртава разорног земљотреса у Италији порастао је данас на 278, саопштила је служба цивилне заштите, преносе италијански медији.

Само у најтеже погођеном граду Аматриче погинуло је 218 људи, показује најновији биланс, пренела је агенција Анса.

У градовима Аркуата и Акумоли погинуло је 49, односно 11 особа.

Премијер Италије Матео Ренци рекао је да ће бити издвојено 50 милиона евра за обнову.

Ренци је навео и да ће становници погођених подручја бити ослобођени пореза и најавио нову иницијативу под називом "Италијански домови", која ће се бавити лошом градњом у тој земљи.

Он је, међутим, указао да је апсурдно мислити да Италија може да изгради зграде које би биле потпуно отпорне на земљотресе.

Ренци је ово изјавио након критика италијанске штампе у вези са грађевинским стандардима у високоризичним областима, додајући да су поједне зграде које су се урушиле биле недавно и реновиране.

Земљотрес јачине 6,2 јединице по Рихтеровој скали, који је у среду затресао област у близини Перуђе, око 170 километара североисточно од Рима, осетио се на широком подручју средишње Италије, након чега су многи људи истрчали на улице.

Најтеже је погођено подручје између области Лацио, Марке, Умбрија и Абруца, где су уништена места Акумоли, Аматриче, Поста и Арквата дел Тронто, у којима су се људима пред зору кровови обрушили на главе док су спавали, па су осванули у рушевинама, крхотинама и прашини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара