Чуркин: Циљ је обесхрабрити нападе хемијским оружјем

Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин изјавио је да не мора дa дође до конфронтације Москве и Вашингтона око извештаја у којем се сиријска влада и Исламска држава окривљују за нападе хемијским оружјем у Сирији.

Чуркин, чија земља снажно подржава сиријску владу, истакао је да су САД и Русија успоставиле истражно тело како би се утврдили одговорни за такве нападе у Сирији, преноси АП.

"Имамо заједнички интерес да обесхрабримо да се такве ствари догађају", нагласио је Чуркин.

Оценио је да је документ Уједињених нација и међународне Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО), који је написан на 95 страница, "веома компликован извештај, који треба да проуче стручњаци".

САД су у среду осудиле то што су снаге сиријске владе користиле хемијско оружје, након што је истрага УН и ОЗХО показала да су те снаге одговорне за два напада отровним гасом у тој земљи.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност Нед Прајс навео је у саопштењу да ће САД сарађивати са својим међународним партнерима тражећи одговорност кроз одговарајуће дипломатске механизме.

"Позивамо све чланице Уједињених нација и потписнице Конвеције о хемијском оружју, укључујући Русију и Иран, да учествују у тим напорима", навео је Прајс.

Претходно су објављени резултати истраге УН и ОЗХО који су показали да су снаге сиријске владе одговорне за два напада отровним гасом у тој земљи, док су припадници Исламске државе користили сумпорни иперит.

Истрагом, која је трајала годину дана, откривено је да постоји довољно доказа да би се закључило да су хеликоптери Војног ваздухопловства Сирије испалили направе из којих су потом ослобођене отровне материје у северозападној покрајини Идлиб, односно у селу Талменес 21. априла 2014. године и граду Сармин 16. марта 2015. године.

У оба случаја је коришћен хлор, навео је Ројтерс, који је имао увид у извештај УН и ОЗХО.

Такође, утврђено је да постоји довољно података да би се закључило да су припадници Исламске државе били "једини ентитет са могућношћу, способношћу, мотивом и средствима да користе сумпорни иперит у граду Мареу 21. августа 2015. године".

Истрага УН и ОЗХО, коју је једногласно одобрио Савет безбедности УН, обухватала је девет напада у седам области у Сирији, где је одвојеном истрагом ОЗХО већ утврђено да је вероватно коришћено хемијско оружје.

Међутим, истрагом није постигнут закључак у преосталих шест случајева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво