УН: Сирија одговорна за два хемијска напада, ИД за напад гасом

Истрага УН утврдила је да је сиријска војска извела најмање два напада хемијским оружјем у Сирији док су џихадисти из Исламске државе извели један напад гасом, јавила је агенција Франс прес која је имала увид у извештај.

Истражитељи су закључили да су сиријски војни хеликоптери бацали хлор на два места у провинцији Идлиб, на северозападу у месту Талменес 21. априла 2014. и у Сармину 16. марта 2015.

Исламска држава је употребила гас (сумпорни иперит) у месту Мареа у Алепу 21. августа 2015. године.

Извештај на 95 страна, који садржи техничке анексе, плод је једногодишње истраге која је прослеђена Савету безведности УН.

Тај орган ће о томе расправљати на седници заказаној за 30. август. У претходним извештајима УН-а потврђена је употреба хемијског оружја у Сирији током грађанског рата али без навођења која је страна одговорна за те нападе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво