Напад на Амерички универзитет у Кабулу, једна жртва

Најмање једна особа је погинула, а 18 их је повређено када су наоружани људи напали Амерички универзитет у главном граду Авганистана – Кабулу, саопштиле су авганистанске власти.

Министарство здравља саопштило је да је убијен један чувар запослен на Универзитету, а да је међу рањенима и један страни професор.

Агенција АП пренела је да је 15 студената било у слушаоници у тренутку када је одјекнула експлозија и да су се студенти затим забарикадирали у слушаоници, постављајући столице и клупе на врата, а потом легли на под.

Најмање девет студената успело је да побегне из зграде Универзитета ка излазу за случај опасности и да се склони у смештајни објекат у близини, одакле су их касније евакуисале снаге безбедности.

Председник Универзитета Марк Инглиш рекао је раније данас за АП да је полиција стигла на лице места убрзо пошто је напад почео.

Према речима програмског директора хитне помоћи у Кабулу Дејана Панића у нападу је рањено 18 особа, међу којима је пет жена, а три особе су задобиле теже повреде, највероватније од аутоматског ватреног оружја.

Полиција је навела да интензивно трага за "терористима" и да још није познато да ли је напад извршио један или два нападача, као и да су евакуисани сви који су се у тренутку напада налазили у универзитетској згради.

Пентагон је потврдио да су амерички војни саветници били на лицу места заједно са авганистанским снагама безбедности.

Локална телевизија ТОЛО њуз известила је да се прво зачула експлозија, а да су затим нападачи упали у кампус Универзитета.

"Помозите нам, заглављени смо овде. Ово су можда моји последњи твитови", написао је на Твитеру фотограф агенције АП Масуд Хосаини.

Сведоци напада су навели да су неки студенти успели да на време изађу из кампуса, чим су чули експлозију, док су други закључани у својим учионицама. 

Универзитет је отворен 2006, а похађа га више од 1.700 студената.

Пре две недеље отета су два професора са тог универзитета, један Аустралијанац и један Американац. И даље се не зна где се они налазе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара