Филипини, сурова правда или погубљења невиних

У Азијско-пацифичком региону бура око изјаве филипинског председника Родрига Дутертеа о могућем напуштању Уједињених нација и жестока расправа о његовом рату против криминала у којем је у протекла непуна два месеца на улицама филипинских градова погубљено око 1.750 људи осумњичених за криминал.

Спуштање завеса на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру означило је и повратак постојећим проблемима, а у Азијско-пацифичком региону једно од питања која тренутно привлаче највећу пажњу медија и јавности је контроверзни рат против криминала који спроводи нови филипински председник Родриго Дутерте.

Дутерте је на председничким изборима одржаним 9. маја однео близу 40 одсто гласова бирача изашлих на гласање и одмах по ступању на дужност, задњег дана јуна, у складу са својим предизборним обећањем, повео општи рат против криминалаца, превасходно дилера и трговаца дрогом.

Током изборне кампање, Дутерте је у више наврата изјављивао да ће, ако буде изабран убијати криминалце по кратком поступку, а његови неортодоксни и на моменте груби и неодмерени наступи у јавности донели су му надимак "Азијски Трамп". 

Дутертеова влада ових дана суочава се са критикама Уједињених нација због бруталног приступа решавању проблема криминала и заобилажења правног поступка, који подразумева хапшење и судски процес уз присуство адвоката одбране.

Медији у Азији јављају да је од његовог ступања на власт на Филипинима, без суђења и доказивања кривице, на улицама побијено око 1.750 дилера и других особа за које се сумњало да су криминалци, од чега је у 650 случајева била умешена полиција, док су за остала, неразјашњена убиства, сматра се, одговорне групе грађана-добровољаца.

Дутерте је у недељу пред камерема филипинске телевизије, критикујући Уједињене нације за немоћ у решавању питања као што су искорењивање глади, међународног тероризма или заустављање борби у Сирији и Ираку, изјавио да за сваку примедбу коју УН имају на њега, он има десет примедаба на њих и чак припретио да би могао да изведе своју земљу из те међународне организације и скупа са Кином и афричким земљама оформи паралелну интернационалну институцију.

Он је и рекао да Уједињене нације нису у стању да спроведу сопствени мандат и да стога "не би требале да брину о томе што се гомилају кости криминалаца". 

На истој конференцији за штампу Дутерте је своју политику разрачунавања са нарко-дилерима и другим криминалцима правдао податком да у његовој земљи има око три милиона наркомана, што је, по његовим речима, епидемија, која њему као председнику не оставља други избор.

Он је истакао да је полицији дао право да, ако се нађе угрожена, одговори оружјем, и тако практично омогућио њеним припадницима да на извршавање задатака иду без страха о томе да би могли да буду отпуштени или суспендовани због настојања да заштите сопствени живот. Он је и додао да је приоритет заштита интегритета земље и безбедности невиних грађана. 

Тај јавни наступ, зачињен и псовкама, ових дана изазива буру у медијама у Азијско-пацифичком региону не само због грубог односа према УН и правдања убистава људи којима није доказана кривица, већ и због тога што Дутерте, који је и раније изјављивао да је отворен за блиску пословну сарадњу са кинеским компанијама, чини се, бар вербално, окреће кормило у односима са најмногољуднијом државом света у смеру супротном од онога којим се кретала претходна влада у Манили.

Наиме, режим претходног председника Бењина Акина јачао је војни савез са САД и тужио Пекинг Међународном апелационом суду у Хагу због изградње вештачких острва у Јужном кинеском мору недалеко од Филипина, у водама које Манила сматра својом Ексклузивном економском зоном. 

Дутерте је почетком августа привукао пажњу домаћих и азијских медија када је пред камерама изјавио да се посвађао са америчким амбасадором у Манили и да га је назвао "гејом и кучкиним сином".

"Слуге народа"

Родриго Дутерте је рођен 1945. и по струци је правник. Пре ступања на функцију председника служио је седам мандата као градоначелник Даваа, највећег града на јужном острву Минданао, где је последњих година заслужио надимак "кажњавач" због свог бескомпромисног и бруталног односа према криминалцима.

Наиме, групе за заштиту људских права на челу са "Амнести интернешенел" већ годинама тврде да је он био инспиратор и заштитник парамилитарне групе у медијима познате као "Даваоски одред смрти", за коју се сматра да је у периоду од 1998. до 2008. у сарадњи с полицијом ликвидирала више од хиљаду особа за које се сумњало да су умешане у послове с дрогом, у убиства и силовања.

У тој добровољачкој групи, сматра се, активни и бивши полицајци су служили као извор информација о метама, добављачи опреме и инструктори за обуку, а вести о удару на криминалце унапред је прослеђивана локалним полицијским станицама тако да су оне упадљиво споро реаговале на дојаве или вршиле непотпуне увиђаје на местима смакнућа. 

Сматра се да је крајем прошле деценије, "Даваоски одред смрти", који је у почетку бројао десетак чланова, могуће пореклом из комунистичке оружане формације "Нова народна армија", порастао на око 500 чланова најразличитијих политичких уверења, укључујући ту и припаднике државног апарата из редова полиције. Део чланова тог добровољачког покрета за сузбијање криминала себе су називали "Слугама народа".

Локално становништво генерално је одобравало акције те групе због аљкавости и корупције у судском систему, а незваничне интервенције полиције у граду Давао, које борци за људска права карактеришу као "вансудска убиства", потом су и копиране у неким другима великим филипинским градовима попут Генерал Сантоса и Себуа.

Више од "Азијског Трампа"?

Због популизма, изолационизма, бахатог понашања и простог начина изражавања, многи новинари у Азијско-пацифичком региону Дутертеа пореде са америчким председничким кандидатом Доналдом Трампом.

Међутим, док у САД подршка за њујоршког милијардера последњих месеци опада, Дутерте на Филипинима наставља да ужива велику популарност у становништву, које се деценијама суочава са бујањем тешког криминала попут убистава, отмица и трговања дрогом и људима, те трпи услед корумпираног и неефикасног судског система.

Док уклањање криминалаца, чини се, народу доноси већи осећај безбедности и у њему испуњава лаички осећај правде, правници и други интелектуалци на Филипинима воде жестоке расправе о томе шта Дутертеова влада значи за њихову земљу у смислу урушавања правног система и прављења опасних преседана који би у будућности могли да доведу до потпуног безакоња.

Политички коментатори и аналитичари у региону Азија–Пацифик, такође, с напетошћу и великим интересовањем посматрају ситуацију на Филипинима, у ишчекивању да ли би Дутертеов долазак на власт могао да поремети тренд јачања савеза Маниле и Вашингтона у циљу сузбијања раста војно-политичке моћи Пекинга у Јужном кинеском мору. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи