Турски тенкови ушли у Сирију, осуде из Дамаска

У оквиру војне операције ослобађања пограничног града који држи Исламска држава, турски тенкови ушли су у Сирију, јавила је турска државна агенција Анадолија. Сиријски побуњеници ушли на сиријску територију у правцу положаја екстремиста у Џараблусу и преузели контролу над оближњим селом. Влада Сирије осудила улазак турских тенкова, наводећи да је то отворено кршење суверенитета те земље, јавља АП.

Најмање 20 турских тенкова је ушло у Сирију и на граници је било сукоба, јавља телевизија НТВ. 

Сиријски побуњеници које подржава Анкара ушли су три километра у сиријску територију у правцу положаја екстремиста Исламске државе у граду Џараблусу и преузели контролу над оближњим селом, јавила је агенција Анадолија.

"Слободна сиријска војска, како зовем умерену опозицију, ушла је у Сирију", рекао је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Позивајући се на неименоване званичне изворе, Анадолија је навела да су побуњеници преузели контролу над селом Каклиџех.

Анкара је саопштила да су турске и коалиционе снаге са САД на челу покренуле операцију чишћења сиријско-турске границе од екстремиста Исламске државе, пренела је Анадолија.

Влада Сирије осудила је улазак турских снага у Сирију наводећи да је то отворено кршење суверенитета те земље, јавио је АП.

Сиријска државна агенција САНА је јавила да је влада у Дамаску позвала Турску да прекине агресију под изговором борбе против тероризма.

"Борба против тероризма се не може водити тако што ће Исламска држава бити замењена другом терористичком организацијом, коју подржава Турска", наводи се у саопштењу сиријске владе и додаје да свака операција против терориста на сиријској територији мора да буде у координацији са владом и војском.

Такође, сиријско министарство оптужило је Анкару да је покренула јутрошњу операцију како би Исламску државу заменила "другим терористичким групама", наводи Ројтерс, уз напомену да то министарство под терористичким групама подразумева сиријске побуњенике.

Истовремено, и милиција сиријских Курда, Курдска партија за демократску унију, осудила је турску војну интервенцију у Сирији као "отворену агресију" и мешање у сиријска унутрашња питања, упозоривши да ће се Анкара "заглибити" након што је распоредила тенкове и трупе на северу Сирије, пренео је Ројтерс.

Портпарол Курдске партије за демократску унију Редур Џелил рекао је да на турске захтеве да се Курдска партија за демократску унију повуче источно од Еуфрата могу да одговоре само Сиријске демократске снаге, коалиција која се бори против Исламске државе и коју подржавају САД, а у којој учествује и та курдска група.

Џелил је, уз то, оптужио Анкару да сарађује са сиријском владом и Ираном.

Акција је почела у четири сата по локалном времену, уз интензивно гранатирање и ваздушне нападе на упоришта Исламске државе у Џараблусу.

Циљ акције је да се очисти граница од "терористичких организација, да се појача безбедност на граници".

Није познато да ли су турске снаге или снаге сиријске опозиције коју подржава Турска прешле границу и укључиле се у акцију на сиријској територији.

Артиљеријске снаге са турске територије и претходне ноћи су гађале упоришта Исламске државе у Џараблусу и Минбеџу, док је око 1.500 сиријских побуњеника распоређено у турском граду Газијантепу ради извођења офанзиве против џихадиста.

Турске власти су јуче саопштиле да ће обезбедити "сваку врсту" помоћи и подршке да се Сирија ослободи џихадиста из Исламске државе, укључујући и могућу офанзиву на Џараблус.

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао је да је његова земља одлучна у борби против Исламске државе и курдских побуњеника "унутар и ван" Турске.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво