Деца као оружје у рукама исламиста

Последњи терористички напад у Турској привукао је пажњу по броју жртава, али је јавност шокирао идентитет бомбаша-самоубице. Нису исламисти први пут злоупотребили тинејџера, али брине што их све чешће користе као оружје.

Крвава свадба у Турској можда је дело тинејџера. У Ираку је дванаестогодишњак спречен да изведе још један терористички напад. Ал Каида, Исламска држава, Боко харам, Ел Шабаб за нападе ангажују децу.

"Једна тактика, а одражава стратегију јер на тај начин они остварују своје циљеве. То је велики број жртава, повећава се страх код људи да могу бити нападнути на сваком месту, у свако доба", каже Милан Мијалковски, професор Факултета безбедности.

Застрашују фотографије и видео-клипови на којима исламисти демонстрирају за какве акције спремају децу калифата.

"Много више времена треба тај тим да припреми одраслу особу, мушкарца или жену за једну такву акцију него дете. Дете од 10 до 15 година када се појави ауторитет онда је много краћи период да се припреми", каже Мијалковски.

Тинејџери у Ираку и Сирији не знају како изгледа одрастање у миру. Док једни добровољно одлазе у кампове, други су заробљени у ратним акцијама. Они који су побегли сведоче о терору.

"Најчешће су били затварани, ускраћивана им је храна вода, били су жртве психичког насиља, физичког, чак и сексуалног злостављања. Осећај страха је дубоко укорењен у њима, и даље размишљају како ће их те организације наћи", каже Јелена Момировић из Мреже психосоцијалних иновација.

Тачан број деце која су прошла кроз ово искуство није познат. А није познато ни како размишљају они који су сада у камповима. Јелена је упознале неке од њих који су побегли.

"Они имају потребе за нормалним животом, једна од главних ствари које они нас питају је када ће моћи да наставе школу", каже Јелена Момировић.

Све већи број деце терориста брине и западне земље. Нису само џамије регрутни центри за младе из Европе, терористи до њих стижу и преко друштвених мрежа. Већи изазов им је како да проблем сасеку у корену.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво