Ердоган: Нема разлике између Гулена, ПКК-а и ИД-а

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да су највероватније припадници џихадистичке групе почиониоци бомбашког напада на свадби у којем је најмање 50 људи погинуло, а око 100 повређено.

Експлозија се догодила на прослави венчања у граду Газијантеп на југоистоку Турске, саопштио је гувернер Газијантепа.

Гувернер тог града Али Лерликаиа је рекао да је овај чин "гнусни теророристички бомбашки напад на свадби".

У Ердогановом саопштењу се наводи да "нема разлике" између групе са седиштем у САД-у, коју води проповедник Фатхулах Гулен, којег криви за неуспели пуч 15. јула, забрањене Курдистанске радничке партије (ПКК) и такозване Исламске државе.

"Наша земља и наш народ има још једну поруку за вас: Нећете успети", поручио је Ердоган тим исламистичким групама, преноси АФП.

Експлозија се догодила у округу града Газијантеп, који има велики број курдских становника, што подстиче спекулације о умешаности џихадиста.

У извештајима о нападу се наводи да су на венчању било пристутни бројни Курди.

Курдистанска Радничка партија потврдила је да су на венчању били присутни њихови пртипадници укључујући бројне жене и децу.

Ердоган је изјавио да су циљеви напада, попут синоћнег у Газиантепу, да јачају поделе између различитих група у Турској, као што су Арапи, Курди и Туркмени и уведу раскол по "етничким и религијским основама".

Многи џихадисти виде Курде као једног од својих највећих главних непријатеља.

"Наша туга је велика, али будите сигурни да ће наше јединство и заједништво победити ове сумануте нападе", поручио је турски премијер Бинали Јилдрим.

Посланик владајуће Партија правде и развоја Мехмет Ердоган рекао је да није јасно ко је одговоран за експлозију, али да постоји "велика могућност да је у питању бомбаш самоубица".

Он је рекао да је "у нападима ПКК-а погинуло најмање 70 људи само у последњих месец дана".

"Циљ терористичког напада је да уплаши људе, али ми то нећемо дозволити", поручио је заменик премијера Мехмет Шимшек, који заступа Газиантеп у турском парламенту.

Турска радио-дифузна агенција је, као што је то био случај и у претходним нападима, забранила емитовање видео снимака са места напада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво