АП: Како се заштитити од нових напада у Европи?

Владе европских земаља боре се да заштите грађане на најбољи могући начин после таласа напада у Западној Европи, међутим није могуће поставити чувара у свакој цркви нити стражарити на свакој плажи, наводи се у анализи агенције АП.

Локалне власти Кана, града на Француској ривијери забраниле су ношење великих торби на плажама због забринутости да би могле да садрже експлозив, а Велика Британија обезбеђује додатна финансијска средства за безбедност више десетина хиљада верских објеката.

Убиство свештеника на северу Француске само две недеље после напада у Ници, где су 84 човека погинула током прославе Дана Бастиље када је камион готово два километра ишао кроз масу људи на шеталишту узнемирило је многе људе и навело на закључак да ништа није свето, али и да ниједно место није безбедно. Четири напада током недељу дана у Немачкој потврдила су ту оцену.

Екстремистичка организација Исламска држава, чија се упоришта налазе у Сирији и Ираку, преузела је одговорност за нападе у Француској, као и за два од четири недавна напада у Немачкој.

Приоритетни циљеви Исламске државе су симболи, како су навели, "крсташког" Запада у Европи, али од толико могућих избора нико не може да предвиди где ће се догодити нови терористички напад, наводи агенција АП.

Француска је повећала број припадника снага безбедности после два таласа напада током 2015. године, за које је одговорност преузела Исламска држава, у којима је погинуло 147 људи, али и након напада у суседној Белгији, где су у марту убијена 32 човека.

Брачни пар полицајаца убијен је у јуну у њиховом дому западно од Париза, у нападу за који је Исламска држава такође преузела одговорност.

Председник Француске Франсоа Оланд наредио је да 10.000 војника који су прошле године распоређени на улицама да и даље стражаре, позвао на јачање капацитета полиције и заштите на границама.

Међутим изазов заштите цркава, синагога, туристичких локација, плажа, летњих фестивала, аеродрома и железничких станица је међу најзахтевнијим задацима с којима се безбедносне снаге суочавају у последње време у Француској, али и другим деловима Европе, оцењује АП.

Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев посетио је припаднике безбедносних снага који су послати у петак на почетак једног двонедељног фестивала џез музике у месту Марсијак, у департману Жерс, где се сваке године окупља стотине хиљада људи, што полиција сматра догађајем високог ризика.

АП наводи да власти појединих градова доприносе колико могу мерама безбедности или уводе нова правила како би избегле опасност.

Градоначелник малог француског града Рив-де-Жије, у близини Лиона, Жан-Клод Шарвен донео је ове недеље одлуку да "систематски одбије" нове пријаве становника тог места који желе да доведу своје породице да живе са њима, а ту процедуру углавном користе имигранти.

"Данас ниједна заједница у Француској није безбедна", навео је Шарвен у писаној изјави на интернет страници града.

Агенција АП је оценила да је сада велика пажња посвећена безбедности верских објеката, посебно малих цркава, подложних нападима, као што је у Сент-Етјен-де-Рувреу, где су нападачи у уторак, 26. јула пререзали врат свештенику.

Сматра се да су неке од најпознатијх цркава и базилика у Риму у посебној опасности од напада екстремиста.

Полиција у Великој Британији упозорила је хришћанске објекте широм земље на посебну предострожност.

АП наводи да су муслимани у Европи после убиства свештеника у Француској показали да прихватају римокатолике, што показује храброст јер терористичка организација Исламска држава западне муслимане такође сматра непријатељма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара