Еродган: Уместо да хвале Турску, стају уз пучисте

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одбацио је критике Запада због масовних притварања тој земљи након неуспелог покушаја војног пуча и поручио да су земље, које би требало да хвале Анкару због заустављања покушаја пуча, уместо тога "стале уз заверенике". Премијер Бинали Јилдирим поручио да ће све базе коју су користили пучисти бити затворене.

Ердоган је рекао да ће се повећати број људи у притвору уколико се открије да је још људи подржавало покушај пуча, пренео је Ројтерс.

Tурски председник је оптужио америчког генерала Џозефа Вотела, команданта за Блиски исток, за подршку организаторима војног пуча, због његове изјаве да се плаши утицаја које би чистке унутар турске војске могле имати на односе САД и Турске.

"Ви држите страну пучистима уместо да браните земљу која је претрпела покушај војног удара", рекао је Ердоган после комеморације у центру за обуку турске војске, на који су пучисти пуцали у ноћи између 15. и 16. јула, убивши 47 особа.

Ердоган је Вотелу поручио да се "онај ко је организовао пуч налази у САД и да га оне хране", алудирајући на имама Фетулаха Гулена, који живи у егзилу у САД и чије је изручење тражила Анкара.

Вотел, амерички командант за Блиски исток, рекао је синоћ у Аспену да "страхује од утицаја које би чистке унутар турске војске могле имати на односе између Вашингтона и турског војног врха".

На питање да ли је неки од сарадника Вашингтона из редова турске војске ухапшен, Вотел је одговорио да су неки од њих "вероватно у затвору".

Затварају се касарне које су користили пучисти

У међувремену, турски премијер Бинали Јилдирим поручио је да ће власти затворити ваздухопловну базу у близини Анкаре као и све касарне, које су користили пучисти.

"Затворићемо све касарне из којих су изашли тенкови и полетели хеликоптери", рекао је Јилдирим обраћајући се у близини ваздухопловне базе Акинџи, северно од Анкаре, коју су завереници у покушају пуча користили као упориште 15. јула.

Турска је прогласила ванредно стање после пропалог пуча у којем је убијено 290 људи, а оштре мере примењује против осумњичених за везе са муслиманским свештеником Фетулахом Гуленом који живи и САД и кога влада оптужује за огранизовање пуча, што он пориче. 

Око 16.000 људи је притворено због наводних веза са побуном, док је због истих тих оптужби десетине хиљада државних службеника отпуштено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво