Оптужница против Гулена: ЦИА и ФБИ "увежбавали" пучисте

Тужилаштво у Анкари подигло је оптужницу против Фетулаха Гулена, кога власти у Анкари сматрају главним организатором недавног пропалог војног удара. Осим Гулена, у оптужници се наводи и да су "ЦИА и ФБИ увежбавали Гуленове присталице".

"ЦИА и ФБИ су увежбавали присталице Фетулаха Гулена у неколико културних центара који су припадали Гуленовом покрету", наводи се у оптужници коју је потписала канцеларија главног тужиоца у граду Једрену.

Према слову оптужнице, покушај војног удара за циљ је имао слабљење институција и свргавање владе.

"Појединци из Гуленовог покрета били су на горе поменутој обуци, преузели задатке и кренули у акцију", наводи се у оптужници, коју преноси дневник Хуријет.

Помињање Централне обавештајне агенције и Федералног истражног бироа уследило је после таласа гласина према којима је Вашингтон играо улогу у покушају војног удара. Последњи у низу званичника који је поновио те тврдње био је тамошњи министар.

Председник Реџеп Тајип Ердоган и неколико високих званичника тврде да је Гулен, који живи у Америци, током припрема за војни удар створио "паралелне институције" у Турској, као и да је мобилисао потенцијале из своје мреже образовних институција раштрканих широм света.

Вашингтон је у више наврата демантовао тврдње Анкаре.

Турска је почетком седмице затражила изручење Гулена из САД, тврдећи да ће негативан одговор Вашингтона озбиљно пореметити односе две државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво