Обама сумња на руски утицај на америчке изборе, Кремљ демантује

Након што су процурели мејлови Националног комитета Демократске странке, за шта поједини стручњаци окривљују руске хакере, амерички председник Барак Обама је изјавио да је могуће да ће Русија покушати да утиче на изборе за председника САД. Кремљ демантовао да се меша у америчку кампању и истиче да се Русија не меша у унутрашње ствари других земаља.

На питање да ли ће Руси покушати да утичу на изборе, који су заказани за 8. новембар, Барак Обама је у интервјуу за Ен-Би-Си њуз одговорио "све је могуће", пренео је Ројтерс.

Обама је истакао да је Федерални истражни биро испитује цурење више од 19.000 мејлова, који сугеришу да је Национални комитет Демократске странке фаворизовао председничког кандидата демократа Хилари Клинтон у односу на сенатора из Вермота Барнија Сандерса за страначку номинацију за председничке изборе.

"Знам да су стручњаци то приписали Русима", рекао је Обама.

Актуелни председник САД рекао је да "оно што знамо јесте да Руси хакују наше системе, не само владине већ приватне системе".

"Који су мотиви тог цурења, свега тога, не могу рећи директно. Оно што знам је да је (председнички кандидат републиканаца) Доналд Трамп у више наврата изразио дивљење према (председнику Русије) Владимиру Путину", рекао је Обама.

Оценио је и да Трамп има прилично повољно покриће у Русији.

Одговорио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је подсетио да је руски председник Владимир Путин у неколико наврата рекао да се Русија не меша у унутрашња питања других држава.  

Три дана пре конвенције демократа у Филаделфији на којем је Хилари Клинтон званично именована за кандидата те странке на председничким изборима, Викиликс је објавио информације о хаковању демократа од јануара 2015. до маја 2016. године.

Према тим сазнањима, демократе су изразиле опрез и презир према Бернију Сандерсу, ривалу Хилари Клинтон. Изборна екипа демократске кандидаткиње је потом саопштила да је могуће да Русија стоји иза тих хакерских напада. Та екипа је додала да је то вероватно учињено за фаворизовање Доналда Трампа, који има критичнији став према НАТО-у од Хилари Клинтон.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво