Клинтонова заказала изборни обрачун са Трампом

На конвенцији Демократске странке у Филаделфији Хилари Клинтон освојила је номинацију за Белу кућу и постала је прва жена кандидаткиња за председницу САД у историји те змеље.

Бивша америчка прва дама, сенатор и државни секретар је, надмашивши ривала Бернија Сандерса и освојивши номинацију, направила велики корак на свом путу да постане прва жена председник САД, пренела је агенција АФП.

Након хаотичног почетка конвенције, током којег су присталице Сандерса и Клинтонове наизменично звиждали и гласно подржавали своје фаворите, Клинтонова је прешла праг од 2.382 делегата и осигурала номинацију своје странке, а тиме и заказала обрачун са републиканским кандидатом Доналдом Трампом на изборима у новембру.

Хилари је после прихватања номинације у обраћању Демократама рекла да је данас направила "највећу пукотину у стакленом плафону", који представља невидљиву препреку за напредовање жена у друштву.

"Ако има девојчица које су остале будне до касно да гледају ово, желим само да кажем да бих ја могла да постанем прва жена председник, али једна од вас ће бити следећа", истакла је Клинтонова у обраћању путем видео линка.

Иако је исход конвенције Демократске странке био очекиван, у сали је било веома живо током читања колико је која савезна држава кандидатима дала делегата.

Неке жестоке присталице Сандерса су изражавали фрустрираност поразом свог фаворита, али су поделе биле далеко мање изражене него раније.

Викиликс је пре три дана објавио око 20.000 имејлова Демократске странке, који сугеришу да се активно радило на дискредитацији Сандерсове кампање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво