Кина: Противракетни систем САД у Јужној Кореји диже тензије

Јужнокорејско распоређивање модерног америчког система противракетне одбране погоршаће тензије на Корејском полуострву и озбиљно угрозити поверење између Кине и САД, упозорио високи кинески војни званичник.

Фан Чанглонг, потпредседник Централне војне комисије, рекао је то на састанку са америчком саветницом за националну безбедност Сузан Рајс, наводи кинеска државна новинска агенција Синхуa.

Високи кинески званичник рекао је Сузан Рајс да би неуспех у адекватном решавању осетљивих питања између САД и Кине могао да "врло вероватно поремети и поткопа" њихове међусобне војне односе.

Рајс је највиши амерички званичник који борави у посети Пекингу откако је Стални арбитражни суд у Хагу раније овог месеца одбацио широка кинеска територијална права на Јужном кинеском мору, што је разгневило Пекинг и појачало тензије са Вашингтоном.

Њена посета има за циљ да припреми посету америчког председника Барака Обаме приликом самита Г20 у граду Хангџу у септембру.

Рајс је данас у разговору са Фаном рекла да су ризици од ненамерних последица операција снага двеју земаља које се, како је приметила, одвијају све ближе једне другима, смањени захваљујући бољој комуникацији и другим мерама изградње поверења.

Mеђутим, упозорила je да, упркос напретку, САД и Кина морају разговарају о изазовима и разилажењима и превазиђу их.

На састанку са државним саветником Јанг Ђиећијем раније данас, Рајс је позвала на отвореност у суочавању са тим изазовима и изнела позитивне оцене о сарадњи САД и Кине на пољу климатских промена, глобалних здравствених питања и неширења нуклеарног оружја.

Јанг, главни спољнополитички кинески званичник, оценио је односе између САД и Кине ове године као генерално стабилне и позвао на већу сарадњу и поред неслагања.

Рајс ће се, како је најављено, састати и са кинеским председником Сји Ђинпингом.

Вашингтон је протеклих месеци, у име принципа слободе пловидбе, слао морнаричке бродове у зоне Јужног кинеског мора у близини стена и острва на које Пекинг полаже право, што је изазвало бес Кине која је изградила низ вештачких острва на којима могу да се изводе војне операције.

Упркос тензијама, две земље настоје да побољшају комуникацију између својих војски у нади да ће смањити неспоразуме који би могли да доведу до сукоба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво