Сорос: Унији прети смртоносни коктел

Коктел од Брегзита, миграционе кризе и могућег банкарског колапса може постати смртоносан за ЕУ, док светски финансијски систем стоји на прагу нових катаклизми, сматра амерички инвеститор Џорџ Сорос.

"Након Брегзита ЕУ прети смртна опасност", рекао је Сорос за италијански лист Коријере дела сера.

Европа, како је додао, може да преживи само ако се претвори у такав савез којем би желео да се прикључи Лондон и у којем не би били организовани „брегзити“.

Према његовим речима, миграциона криза у Европи је успорена након затварања балканске руте, али не треба мислити да ће ситуација остати стабилна, чак и ако се сада чини да Европљани нису против миграната.

Власти у Италији и другим земљама треба да покажу реалну спремност да решавају заједничке проблеме до којих је довела политика ЕУ према избеглицама.

"То је у потпуности питање политичке воље. ЕУ поседује нетакнуте ресурсе које може да искористи. Ако то сад не уради када се налази на граници живота и смрти, када ће?", пита се амерички финансијер.

Сорос сматра и да је споразум између ЕУ и Турске сувише непоуздана база за нову политику ЕУ о избеглицама.

Како би преживела, ЕУ треба хитно да предузме одлучне мере, сматра милијардер, преноси Спутњик.

Пре свега, треба да буде формулисана јасна разлика између ЕУ и еврозоне.

Слаба карика саме еврозоне, према мишљењу Сороса, јесте Италија чије банке вапе за хитним оздрављењем. Он предлаже да се уведу санкције институционалним инвеститорима, а приватним да се надокнаде губици.

Осим тога, Сорос је као неопходне услове за преживљавање Европе означио поштовање финансијске дисциплине и правила банкарског савеза.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво