Хапшења у Турској, важно је не презивати се Гулен

Турске власти су ухапсиле нећака муслиманског верског вође Фетулаха Гулена у вези са пропалим покушајем војног пуча 15. јула, јавио је АФП позивајући се на турске државне медије.

Наводи се да је Мухамет Саит Гулен ухапшен у Ерзуруму на истоку Турске и да ће бити спроведен у Анкару и подсећа да је његов старији рођак оптужен да је био мозак пуча који је наводно покушао да изведе уз помоћ припадника свог покрета.

АФП наводи да је ово први пут од почетка обрачуна турских власти са пучистима да је ухапшен неко од чланова породице Гулена који живи у самоизгнанству у Пенсилванији.

Анадолија преноси је Мухамет осумњичен и за неовлашћено објављивање питања са испита за цивилну службу 2010. године.

Други његов нећак Мехмет Мезхер Гулен је средином маја ове године ухапшен у Измиру заједно са још 28 људи осумњичених да припадају организацији коју води Фетулах Гулен.

Турска очекује да ће за недељу до 10 дана комплетирати досије који ће приложити уз захтев за изручење из САД муслиманског верског вође Фетулаха Гулена, којег Анкара оптужује да је стајао иза пропалог покушаја пуча у Турској.

Ројтерс преноси да је то данас за турску приватну телевизију НТВ изјавио тамошњи министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Он је казао да је "веома јасна" веза између војника умешаних у неуспели покушај пуча 15. јула и широке мрезе Гуленових присталица, додавши да ће Турска учинити све што је могуће "политички и правно" како би осигурала изручење 75-годишњег Гулена који је у самоизгнанству у САД и који је негирао умешаност у пуч.

Ројтерс подсећа да су САД објавиле да Турска, њихов НАТО савезник, треба да пружи јасне доказе о умешаности Гулена у пуч пре одлуке о изручењу. Агенција наводи да адвокати процењују да би тај процес могао да потраје годинама.

Турске власти су и у Ерзинчану, другој провинцији за коју се верује да је упориште многих Гуленових присталица, покренуле истрагу против 263 службеника, док је 45 људи ухапшено. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво