Масакр у Кабулу, 80 мртвих у бомбашком нападу

Најмање 80 особа је погинулo, а око 231 је рањено у Кабулу у нападу бомбаша-самоубице на велику групу демонстраната, припадника мањинских Хазара у Авганистану. Исламска држава преузела одговорност за напад.

У саопштењу авганистанског министарства здравља се наводи да то није коначан биланс и да ће број жртава вероватно бити већи.

Портпарол министарства здравља раније је агенцији Франс прес рекао да је у болницу у близини места напада пребачено "најмање 50 мртвих и рањених".

Авганистански председник Ашраф Гани објавио је да је сутра дан жалости у тој земљи. 

АФП наводи да је пре напада дошло до сукоба демонстраната и полиције, која је раније затворила улице како би спречила окупљене да приђу центру Кабула.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је до експлозије највероватније дошло "када се бомбаш-самоубица разнео усред гомиле окупљених демонстраната" и да су шиитски Хазари били мета напада.

Хазарски демонстранти окупили су се да би од власти затражили преусмеравање струјног далековода ка њиховој сиромашној провинцији Бамијан.

Првобитно је било предвиђено да далековод иде кроз провинцију Бамијан у централном делу земље, где живи већина Хазара, али је рута промењена 2013. године по наредби тадашње владе.

Хазарски лидери оценили су тај потез власти дискриминаторним у односу на њихову заједницу и провинцију, која је најсиромашнија у Авганистану.

Последњи самоубилачки напад у Кабулу догодио се 30. јуна, а мета је био полицијски конвој.

Руски председник Владимир Путин упутио је поруку свом авганистанском колеги Ашрафу Ганију у којој је изразио спремност за активну заједничку борбу против свих форми тероризма након експлозија у Кабулу, пренели су руски медији цитирајући Кремљ. 

Сједињене Америчке Државе "најоштрије" су осудиле напад у авганистанској престоници. Портпарол Беле куће Џош Ирнест рекао је да "гнусни" напад још више заслужује презир пошто је био усмерен на људе који су мирно протестовали у Кабулу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара