На симулатору била путања слична лету несталог малезијског авиона

Пилот малезијског авиона несталог пре више од две године, за који се верује да је скренуо са руте и срушио се у Индијски океан, неколико недеља пре несреће је на симулатору лета следио веома сличну путању, пише магазин "Њујорк".

Искусни пилот Захари Ахмад Шах користио је сложени симулатор лета, направљен код куће, са уцртаним летом преко мореуза Малака, све до удаљених подручја на југу Индијског океана, што је путања која упадљиво подсећа на ону за коју се верује да ју је следио нестали авион са лета МХ-370.

То откриће, које баца сенку сумње на 53-годишњег пилота, објавио је њујоршки магазин који је добио поверљив документ од истражитеља малезијске полиције.

Малезијски "боинг 777" нестао је из неутврђених разлова 8. марта 2014. године, на путу из Куала Лумпура за Пекинг, са 239 путника и чланова посаде, углавном кинеских држављана. То је до данас остала једна од највећих мистерија у историји авијације.

Истрага је, између осталог, обухватила и непотврђене извештаје да је Захари, као опозиционар, био узнемирен због затворске казне досуђене непосредно пред лет лидеру опозиције, као и могућност да је имао самоубилачке склоности због приватних проблема. Његови рођаци и пријатељи одлучно одбацују такву могућност.

Према документу до кога је дошао магазин Њујорк, амерички ФБИ је успео да поврати избрисане податке са једног од симулатора у Захаријевом стану.

"Открили смо путању лета која води до јужног Индијског океана, међу многим другим путањама у симулатору лета, која би могла да нас интересује", пише у документу.

Иако су путање сличне, крајња тачка симулираног лета је око 1.450 километара удаљена од места где се верује да се авион срушио.

Вест о подацима са симулатора лета објављена је непоседно пошто су Малезија, Аустралија и Кина саопштиле да "бледи" нада да ће се наћи остаци авиона и да ће обимна потрага бити прекинута уколико се ништа не појави у зони за коју је претпоставља да је била место пада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара