Турска, универзитетским професорима забрањена путовања

Турски Високи савет за образовање забранио је универзитетским професорима у тој земљи да иду на службена путовања у иностранство, а они који се већ налазе тамо позвани су да се хитно врате у Турску, објавила је агенција "Анадолија". Турске власти званично оптужиле 99 од укупно 360 генерала за учешће у неуспелом пучу.

У саопштењу Високог савета упућеном универзитетима наводи се да би професори који се већ налазе у иностранству у радне сврхе требало да се врате у земљу "што је пре могуће", пренела је агенција Франс прес.

Савет је јуче такође наложио смењивање 1.577 декана државних и приватних универзитета широм Турске, након неуспелог покушаја пуча који је 15. јуна покренуо део војног врха, а турске власти као организатора наводе муслиманског верског вођу Фетулаха Гулена.

Како преноси турска НТВ, Високи савет је суспендовао четворицу ректора универзитета. 

Поред тога, турско министарство образовања је јуче одузело лиценце за 21.000 наставника у приватним образовним институцијама.

Оптужница против 99 генерала, суспендовано 900 официра полиције

Турске власти су званично оптужиле 99 од укупно 360 генерала своје војске за учешће у прошлонедељном покушају војног пуча.

Како су навела два турска званичника, још 14 генерала, против којих оптужнице још нису подигнуте, и даље налази у притвору, пренео је Ројтерс.

Турска је суспендовала 900 полицијских официра у Анкари због сумње да су повезани са исламским покретом који предводи имам Фетулах Гулен, ког власти оптужују за организовање неуспелог војног пуча, саопштили су неименовани званичници. 

У међувремену у Анкари се одржава ванредни састанак Националног безбедносног већа, а према ранијим најавама турског председника Реџепа Тајипа Ердогана очекује се да ће по окончању састанка бити објављена "важна одлука".  

У неуспелом покушају пуча у Турској пре пет дана, за који председник Реџеп Тајип Ердоган окривљује Гулена, погинуло је више од 200, а повређено 1.400 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво