Реаговања на покушај пуча у Турској

Светски лидери са пажњом прате најновија дешавања у Турској у којој је осујећен покушај војног удара.

Амерички председник Барак Обама је у телефонском разговору са државним секретаром Џоном Керијем размотрио развој догађаја у Турској.

Они су се сложили да све стране треба да подрже демократски изабрану владу, покажу уздржаност и избегну насиље и крвопролиће, саопштила је Бела кућа.

"Стејт департмент ће наставити да се фокусира на безбедност америчких грађана у Турској", наводи се у саопстењу, јавља Ројтерс.

Немачка канцеларка Ангела Меркел осудила је покушај војног пуча у Турској и казала да Берлин стоји уз оне који бране демократију и владавину права у Турској.

"Трагично је што је толико пуно људи страдало током покушаја пуча. Крвопролиће у Турској мора да се заустави одмах", рекла је Меркелова, а пренео Ројтерс.

Немачка канцеларка је навела да је право турског народа да бира свог политичког лидера на слободним изборима и да политичке промене треба остваривати једино у оквирима политичких институција и правила демократског надметања.

"Тенкови на улицама и ваздушни удари против сопственог народа немају оправдања", казала је Меркелова. 

Портпарол руског председника Дмитриј Песков поручио је да је Турска веома важна регионална сила и даодао да "стабилност Турске и ситуација у тој земљи непосредно утичу на стање у региону".

У Кремљу се надају да ће ситуација бити разрешена у најскорије време на легитиман начин и да ће се земља вратити на пут стабилности, преноси Риа новости.

Шеф дипломатије Велике Британије Борис Џонсон изјавио је да је разговарао са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, како би истакао подршку демократски изабраној влади и институцијама Турске после покушаја државног удара.Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц изразио је забринутост због ситуације у Турској и позива на повратак реду правне државе у тој земљи.

Председник Европског савета Доналд Туск поручио је да ЕУ подржава турску демократску владу и оценио да ће последице државног удара у тој земљи бити од кључног значаја за цео регион и за односе Европске уније и Турске.

"Турска је кључни партнер ЕУ. Унија у потпуности подржава демократски изабрану владу, институције те земље и владавину закона", рекао је Туск.

Јапански премијер Шинзо Абе изјавио је да се "мора поштовати турска демократија".

Абе је у саопштењу истакао да се нада да ће се ситуација у Турској "брзо нормализовати", као и да ће се обновити мир и поредак, наводи новинска агенција Кјодо, преноси Ројтерс.

Министар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф похвалио је турски народ за "храбру одбрану своје демократије и изабране владе", пренео је Ројтерс.

Такође, пакистанске власти су осудиле покушај државног удара у Турској, па је помоћник премијера Наваза Шарифа изјавио да се Пакистан нада да ће "мир и нормална ситуација бити поново успостављени".

Са друге стране, присталице сиријског председника Башара ел Асада славиле су на улицама након што је турска војска саопштила да преузима власт од председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Лидери верских заједница у Турској осудили су у заједничком саопштењу покушај војног пуча у тој земљи.

У саопштењу представника јеврејске, хришћанске и муслиманске заједнице изражава се "велика жалост због терористичких напада који су уздрмали мир наше велике нације и света", пренео је АП.
 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво