Дебата у УН, Јеремић затражио подршку за промене

Десет од укупно 12 кандидата за генералног секретара УН представило је ноћас своја виђења будућности светске организације у првој икада одржаној дебати током процеса избора шефа УН. Светској јавности представила су се и четири кандидата са простора бивше Југославије: Весна Пусић, Вук Јеремић, Данило Тирк и Игор Лукшић. У Њујорку се нису појавили само македонски кандидат Срђан Керим и Словак Мирослав Лајчак.

Кандидати су били подељени у две групе. Први су наступили бивши српски министар спољних послова Вук Јеремић, бивша хрватска министарка спољних послова Весна Пусић, некадашњи шеф УНХЦР-а Антонио Гутерес, аргентинска министарка спољних послова Сузана Малкора и Наталија Герман из Молдавије.

Иако је кампања за место шефа УН отворенија него икада до сада, јавност поново неће имати претерани увид у догађања у Савету безбедности, где ће следећи генсек заиста бити и изабран. Дебату су преносиле десетине телевизијских канала и небројени интернет сајтови, а кандидати су одговарали на питања новинара Ал Џазире и пробране публике, у којој су седели дипломате, активисти и новинари. 

Јеремић је представио програм од 53 тачке, које се односе на реформе Уједињених нација, укључујући озбиљне промене у начину вођења мировних операција, спречавању конфликата и ефикаснијем ангажовању особља светске организације.

Бивши министар спољних послова Србије заложио се и за реформу Савета безбедности, изједначавање броја жена и мушкараца на функцијама у светској организацији, као и прераспоређивање петине запослених у седишту УН у Њујорку на места на којима су истински потребни.

"Сматрао бих за неуспех када би мог наследника на челу УН изабрао исти Савет безбедности какав ће изабрати мене крајем године... Ја верујем у УН... Уколико мислите да нам не требају промене, ја нисам ваш кандидат. Ако желите агилне и транспарентне УН, подржите ме како бисмо тај циљ достигли заједно", рекао је Јеремић.

Бивша хрватска министарка иностраних послова Весна Пусић снажно је подржала идеју о међународним трибуналима, попут Хашког суда, истичићи да су, упркос недостацима, били најбоља опција.

"Ја сам феминисткиња и мислим да је то важно... Мушкарци су (Уједињеним нацијама) доминирали 70 година са 50 одсто укупног искуства у животима", рекла је Пусићева, поредећи изазове глобалног загревања са опасношћу од нуклеарног наоружања.

"Нека људи виде ефекте како бисмо добили подршку да заједно делујемо", рекла је бивша хрватска министарка, којој посматрачи у УН не дају поретерано велике шансе да се нађе на месту генералног секретара.

У првој групи, извесне шансе да се нађе у најважнијој канцеларији у седишту УН има и бивши шеф УНХЦР-а, елоквентни Антонио Гутерес. "Не можете схватити моју фрустрацију када видим људе како пате и зато сам се кандидовао", рекао је Гутерес.

Бугарка Ирина Бокова, која је до обелодањивања приче о куповини три милиона долара вредних некретнина у Њујорку, словила за једног од главних кандидата за Бановог наследника, подржала је идеје да будући генерални секретар УН треба да буде жена из источне Европе.

У случају да чланице Уједињених нација међу источноевропским кандидатима не успеју да нађу свима прихватљивог кандидата, у избор су се умешале и бивша премијерка Новог Зеланда Хелен Кларк, која сада води Програм за развој УН, и Кристина Фигероа, Костариканка која амбиције заснива на својим заслугама за недавно постигнуте климатске споразуме.

Говорећи о избегличкој кризи, Хелен Кларк је рекла да су "избеглице већ стотину пута исплатиле гостопримство које им је указао Нови Зеланд", упозоравајући да се људи без разлога никада не одлучују да напусте домове.

"Они апсолутно заслужују гостопримство", рекла је Хелен Кларк.

Бивши словеначки председник Данило Тирк упозорио је да су Уједињене нације последњих година изгубиле део легитимитета, док је бивши црногорски премијер Игор Лукшић обећао да ће, уколико буде изабран на место генералног секретара, посебну пажњу посветити младима.

Дебата је одржана недељу дана пре него што ће Савет безбедности УН почети процес избора кандидата, кога ће предложити Генералној скупштини.

Процес ће почети тако што ће се 15 чланица Савета безбедности изјаснити да ли "охрабрују", "не охрабрују" или "не желе да се изјасне" о појединачним кандидатима. Иако резултати неће бити познати јавности, државама које су номиновале кандидате биће саопштено колику подршку су њихови кандидати добили.

Уобичајено је да се процес избора оконча до октобра. Нови генерални секретар ће функцију од Бан Кимуна преузети у јануару наредне године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије