Два притвореника из Гвантанама пребачена у Србију

Двојица притвореника америчког војног затвора Гвантанамо на Куби пребачени су у Србију. Државни секретар Џон Кери истакао је у свом саопштењу да САД цене великодушну помоћ Србије у напорима Вашингтона да затвори Гвантанамо. Премијер Србије Аелксандар Вучић поручио је да се Србија понаша као партнер у многим мировним операцијама и да је у том смислу пружила помоћ у релокацији два затвореника из Гвантанама.

Вучић је поручио да многе земље примају затворенике из Гвантанама. "Србија ће наставити са одржавањем мира и то добро говори о Србији", истакао је Вучић и додао да је то добар сигнал за неко будуће заједничко деловање.

Помоћница државног секретара САД која је данас боравила у Београду у име председника Барака Обаме захвалила је Србији због помоћи у вези са затвореницима и затварањем Гвантанама.

Министарство одбране САД објавило је раније да је обављен трансфер држављанина Јемена Мансур Ахмеда Сада ел Дајфија и Таџикистанца Мухамадија Давлатова.

Пентагон је истакао да су САД координирале са Владом Србије како би трансфер био у складу са безбедносним мерама и хуманим третманом затвореника.  

"Ово је први пут да се затвореници из Гвантанама пребацују у Србију", рекао је специјални изасланик Стејт департмента за затварање Гвантанама, Ли Волоски.

Волоски је додао да је Обамина администрација обавестила Конгрес о трансферу двојице притвореника. 

Држави секретар Џон Кери истакао је у саопштењу да САД цене великодушну помоћ Србије у напорима Вашингтона да затвори Гвантанамо.

"Овај значајни хуманитарни гест у складу је са лидерством Србије на глобалном плану", навео је Кери у свом саопштењу.

Њујорк тајмс пише да су обојица, ухваћени су крајем 2001. године на почетку рата у Авганистану и предати су америчкој војсци, која их је држала у притвору без суђења више од 14 година.

Како наводи Ројтерс, Давлатов је био спреман за трансфер још пре скоро шест година, док је Ел Дајфију трансфер одобрен у октобру прошле године.

У јавном извештају надлежног одбора наводи се да је Ел Дајфи "вероватно био борац Ал Каиде ниског ранга". У затвору се променио, течно проговорио енглески и завршио курсеве неопходне за диплому средње школе. Од 2012, углавном се придржавао правила притвора, наводи Њујорк тајмс.

Одбор је одлучио да је притвореник искрен у својој жељи да следи "неекстремистичке циљеве и више образовање, као и вредности западне културе", наводи се у извештају.

Како преноси њујоршки лист, за Таџикистанца је још 2009. године процењено да представља "довољну ниску претњу да би могао да буде пребачен у сигурну земљу". Скрајнут је јер је америчка администрација одлучила да "његова репатријација не може да се обави на сигуран начин".

Стејт департмент је напоменуо да су сваки трансфер једногласно одобрила министарства и агенције америчке владе, а да се Србија придружила групи од 30 земаља које су од 2009. године пружиле могућност премештаја за више од 100 притвореника. 

Барак Обама се још током свог првог мандата надао да ће затворити Гвантанамо, али су то осујетили републикански законодавци, као и неки из редова демократа.

Већина од 76 притвореника у Гвантанаму, колико их је остало, још нису дочекали подизање оптужнице ни суђење, подсећа британска агенција.

Крајем јануара, двојица притвореника Гвантанама пребачени су у Црну Гору и БиХ, како би, према наводима Пентагона, почели нове животе. Тројица мушкараца је тада требало да напусте Гвантанамо, међутим, један је одбио да се укрца на авион.

У БиХ је отишао Тарик Махмуд Ахмед ел Савах (58), који је и држављанин Босне и Херцеговине и Египта. Био је оптужен је да је био Ал Каидин експерт за експлозиве.

Абдул Азиз Абдулах Али ел Сауди (41) отишао је у Црну Гору. Његов адвокат тада је рекао да је то идеално место за њега и да ће се добро уклопити.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво