Чавушоглу: Са Русијом сарадња у борби против ИД, не и авиони у Инџирлику

Турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао је да није изјавио да би Анкара могла да отвори за Москву своју ваздухопловну базу Инџирлик. Тврди да је само навео да је Турска спремна да сарађује са Русијом у борби против Исламске државе.

Упитан да ли је рекао да би руски авиони могли да користе Инџирлик, Мевлут Чавушоглу је одговорио да "није дао такав коментар", пренео је Ројтерс.

"Рекли смо да бисмо могли да сарађујемо са свима у борби против Исламске државе. Рекли смо да бисмо могли да сарађујемо са Русијом у предстојећем периоду у борби против Исламске државе. Нисам дао коментар поводом доласка руских авиона у Инџирлик", нагласио је Чавушоглу.

У међувремену, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да не постоје званични разговори са Турском да Русија користи ваздухопловну базу Инџирлик у Турској.

"Не знам да ли је постојала нека званична комуникација међу војним званичницима, нити да ли су имали времена да о томе расправљају. Колико знам, званичних разговора није било. Ја сам за овај предлог чуо из медија", рекао је Песков.

Раша тудеј је раније пренела да је Чавушоглу рекао да би Анкара могла да дозволи Москви да користи Инџирлик у борби против припадника такозване Исламске државе у Сирији.

"Сарађиваћемо са свима који се боре против Исламске државе", рекао је Чавушоглу у интервјуу за канал ТРТ.

Чавушоглу је, пише руски медиј, истакао да је "Анкара отворила ваздухопловну базу Инџирлик свима који желе да се придруже активној борби".

"Зашто не сарађивати са Русијом на исти начин? Турска је спремна за такву сарадњу. Тероризам је наш заједнички непријатељ. Удружени напори су важни како би се избегли негативни инциденти (међу странама које се боре против Исламске државе)", оценио је Чавушоглу.

Ваздухопловну базу Инџирлик тренутно користе америчке, немачке, британске, катарске и саудијске ваздухопловне снаге.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи