Парле ву дојч!

Многи у Европској унији кивни су на Британце, неки им поручују да пожуре са паковањем и да у кофер слободно ставе и енглески језик. Да ли би енглески заиста могао да буде искључен из европских докумената?

Ако британска застава више не буде испред европских институција, из њих би могао да оде и енглески. Макар као званични језик Европске уније. Незамисливо? Посебно за већину евробирократа.

"Људи се питају да ли имају довољне језичке способности. Мада треба знати да је услов за све оне који раде у европским институцијама да осим свог матерњег језика говоре бар још два званична језик. Тако да испуњавају формални услов, али тешко је сада замислити како би се то променило", каже Душан Гајић, дописник РТС-а из Брисела.

Може да се промени као правна последица Брегзита. Осим Британаца, енглески је и језик Ираца и Малтежана. Само што су и једни и други пред Бриселом на прво место истакли ирски, односно малтешки. Тако би у Унији, остао доминантан језик који формално више не говори ниједна чланица. Реалност је ипак сасвим другачија.

"Свака цивилизација има свој језик споразумевања. У доба Александра Македонског грчки прилагођен странцима звао се коине, латински језик је био језик целог средњег века. Треба погледати истини у очи и рећи оно што је реално, а то је да је енглески језик тзв. лингуа франца савременог света", истиче проф. Владета Јанковић са Филолошког факултета у Београду.

Пиједестал неприкосновеног у Унији енглески добија проширењима од 2004. године због евробирократа из Источне Европе.

"То су земље које имају слабу традицију коришћења других језика као што су француски и немачки, тако да би заиста настао вакуум ако би се енглески повукао као радни језик", објашњава Гајић.

Уједињени у различитости! Мото Брисела важи и за 24 службена језика. Радни су поред енглеског још и немачки и француски.

"Што се тиче немачког, њиме никада није говорило много људу у свету чак ни у њиховим колонијама. Француски је заиста био језик дипломатије и не само дипломатије. Али та су времена прошла и ја ту схватам порив да се франкофонија поново оживи", наводи Јанковић.

То би Паризу годило, ти гласови се већ чују из Француске. Немачка ужива статус најмоћније чланице. Да би један или други постали званични језици Уније, за то треба и формални захтев и консензус свих чланица.

"И Француска и Немачка су земље којима је много стало до своје културе као и другим земљама. Мислим да ће пре било каквог подношења таквог захтева доћи до консултација са државама чланицама у којима је енглески један од званичних језика. Тако да не верујем да ће на крају то да се деси. Мислим да је то више коментар како је све могуће у ЕУ и како се губе одређена права", оцењује Ана Трбовић са Факултета за економију, финансије и администрацију.

Ако Брисел развласти енглески може да устоличи амерички. Иронија спољнополитичких односа у најновијем руху. Могло би да се заврши као и у урбаном миту како су приликом гласања о језику Американци који су се залагали за Немачки надјачани за три гласа. Истина је да одлучивања никада није било. САД немају званични језик, енглески се природно наметнуо. Баш као и у Европи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво