Сенка сумње над Олимпијским играма

Олимпијске игре компромитоване давно пре него што су почеле...

Овде није реч о играма које за месец дана почињу у Рију, а које оптерећује и угрожава мноштво проблема, почев од уличног криминала и фекалија у водним токовима где треба да буде одржано такмичење у веслању, преко недовршених борилишта, политичке нестабилности која се огледа у недавној смени на кормилу државе, до смањења буџета за организацију услед економске кризе и опасности од зика вируса.

Не, овде је реч о играма након њих, које би по свим очекивањима требало да буду глатко организоване и перфектно спроведене, јер су њихови организатори Јапанци, који не само да су познати по прецизности, савесности и поштењу, већ имају и искуство у организовању те врсте манифестације и многих других великих спортских догађаја као што су, рецимо, светска првенства у фудбалу и кошарци.

Но, Олимпијске игре у Токију, заказане за 2020, већ су контроверзне, иако припреме за њих још увек нису узеле маха.

Јапанци су дали мито да би добили организацију игара у износу од 2,2 милиона долара – то је сумња на основу које француски истражни органи већ врше потребне радње, а о којој ових дана релативно тихо спекулишу јапански медији.

Они притом подсећају на низ афера везаних за организацију Олимпијаде у Токију. На то да је фудбалски и атлетски стадион који је требало да буде изграђен за Олимпијаду по цени од фантастичних 2,1 милијарду долара и тако постане најскупљи спортски објекат у историји човечанства проузроковао буру у јавности и на крају био одбачен у корист знатно скромнијег плана.

Онда је Јапански олимпијски комитет организовао велики конкурс за званични амблем Игара 2020. на који је стигло више од 14.500 предлога, да би међу њима био изабран онај који се испоставио као плагијат. Чињеница да је званични амблем токијске олимпијаде био врло сличан логоу позоришта из белгијског града Лијежа, као и то што је аутор амблема Кенђиро Сано признао да је у неким својим ранијим пројектима копирао туђа решења, принудило је организаторе Игара да га повуку.

Као и тендер за дизајн новог националног стадиона, и конкурс за амблем је морао да буде поновљен.

Пре пар недеља гувернер Токија, који руководи владом одговорном за 13 милиона душа, и који је требало да одигра улогу главног менаџера у организацији Игара, био је присиљен да поднесе оставку због расипништва – сада већ бивши гувернер Јоићи Масузое успео је да потроши чак 100.000 долара на дводневну посету Кини, 25.000 долара за једну једину авионску карту за САД (прва класа за Њујорк), итд. (листа његових грехова је подужа).

Ситуацију погоршава чињеница да се у Јапану већ дуже шушка о једној другој срамоти - о томе да бивши премијер Јоширо Мори, који је сада на челу Организационог комитета Олимпијских игара у Токију, има везе са домаћом мафијом, због чега неки грађани Токија Игре 2020. у приватном разговору с подсмехом називају "јакуза олимпијада".

И сада афера у вези с митом. Укупно више од два милиона долара уплаћено је у два наврата на рачун сингапурске фирме "Блек тајдингс", на чијој адреси тада није било никога.

Јапански медији пишу да је новац вероватно примио син утицајног члана Међународног олимпијског комитета Ламина Дијака, који је, сумња се, искористио свој положај дугогодишњег председника Међународне асоцијације атлетских федерација (ИААФ) да утиче на друге чланове МОК-а да на састанку у Буенос Ајресу 2013. гласају за Токио. Јапанска престоница тада је поразила противкандидате Мадрид и Истанбул.

Функционери Јапанског олимпијског комитета, међутим, правдају се да је новац дат за консултантске услуге, те да су они задатак да испита кредибилитет (фиктивне) сингапурске компаније поверили домаћој рекламној агенцији "Денцу", које их није упозорила ни на какве неправилности.

Спортски кругови у Јапану сада су у једној врсти грча проузрокованог неизвесношћу – они се питају одакле ће потећи следећа афера у вези са Олимпијским играма.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво