Брисел: Без преговора са Лондоном

Лидери 27 земаља чланица ЕУ позвали су британску владу да што пре обавести Брисел о намерама повлачења Велике Британије из ЕУ. Oбећавају даљи развој Уније са 27 чланица у складу са потребама грађана Европе.

На крају неформалног састанка у Бриселу, лидери држава чланица, председници Савета ЕУ и Европске комисије поручили су да жале због резултата референдума у Великој Британији, али и да поштују вољу већине британског народа.

У заједничком саопштењу, ЕУ лидери наглашавају да ће се све док не изађе из ЕУ у Великој Британији примењивати закони Уније како у погледу обавеза тако и права Велике Британије као чланице.

Европска двадесетседморка очекује да ће се повлачење Велике Британије из ЕУ одвијати према прописаном реду, чије су законске основе садржане у члану 50 Европског уговора.

"Британска влада се позива да обавести Европски савет о свом повлачењу из Уније и да то уради што је пре могуће" наводи се у заједничком саопштењу са неформалног самита 27 лидера ЕУ који је данас по први пут одржан без британског премијера Дејвида Камерона.

Понавља се став да никаквих преговора о будућим односима са Великом Британијом неће бити све док то обавештење не стигне у Брисел.

Онога тренутка када добије обавештење о иступању, Европски савет ће усвојити смернице за преговоре о споразуму са Великом Британијом, наводи се у саопштењу и додаје да ће у будућем процесу Европска комисија и Европски парламент имати пуну улогу, у складу са одредбама Европског уговора.

"Надамо се да ће Велика Британија у будућности бити близак партнер ЕУ и очекујемо да се и Велика Британија изјасни по том питању. Сваки уговор који склопимо са Великом Британијом као трећом земљом, биће заснован на равнотежи права и обавеза. Приступ јединственом европском тржишту захтеваће пристанак на сва четири начела слободе (кретање људи, робе, капитала, услуга)", нагласили су европски лидери.

Поред смерница за даљи процес у раздруживању и склапању нових уговора са Великом Британијом, лидери чланица сложни су и у оцени да је рефрендум у Великој Британији створио нову ситуацију у ЕУ.

У заједничкој поруци наглашавају спремност да очувају јединство и да у оквиру ЕУ раде на решавању изазова 21. века и изналажењу решења у интересу народа и грађана ЕУ.

"ЕУ представља историјско достигнуће у области мира, просперитета и безбедности европског континента и као таква остаће наш заједнички оквир. Истовремено, постоји незадовљство многих тренутним стањем ствари, како на европском тако и на националним нивоима. То морамо решавати на начин који нас уједињује, пре свега у интересу младих", наводи се у званичном саопштењу 27 европских лидера.

У закључку европска двадесетседморка поручује да унутар ЕУ почињу са политичким разматрањем како дати нови замах даљим реформама, у складу са европском Стратешком агендом, развојем ЕУ са 27 држава чланица.

Од председника и премијера земаља чланица Уније очекује се да предводе овај посао, а нова прилика за разматрање овог питања биће већ у семптембру у Братислави, на следећем неформалном састанку лидера 27 земаља чланица ЕУ, наводи се у тексту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво