Најмање 36 мртвих и 147 рањених у експлозијама на аеродрому у Истанбулу

Терористички напад на аеродрому "Ататурк" у Истанбулу. У нападу тројице бомбаша-самоубица убијено је најмање 36 особa, а 147 је рањено. Турска полиција, која је пуцала да би "неутралисала осумњичене", верује да иза напада стоји Исламска држава. Српски одбојкаши безбедни на турском аеродрому. Међу жртвама већина су турски држављани, али има и странаца, засад није познато из којих земаља.

08.00 - Нема информација да међу страдалима има српских држављана, рекао за РТС конзул Зоран Марковић и додао да током ноћи није било позива у Конзулату.

02.12 - Турски премијер Билал Јилдирим саопштио да је у нападу погинуло 36 особа, док је 147 рањено.  

01.16 - Асошијетед прес јавља да је убијено готово 50 особа. Циљ напада био да се поткопа Турска убијањем невиних, поручује председник Ердоган.

00.40 - Број жртава терористичког напада у Истанбулу порастао је на 31, јавља Си-Ен-Ен Турк. Рањено је 147 особа.

00.20 - Турске власти објавиле су снимак сигурносних камера на истанбулском аеродрому, на којем се види тренутак када се један од терориста разнео бомбом, пошто је, претходно, рањен у обрачуну са полицијом.

23.50 - Напад је извршило троје нападача самоубица, који су на улазу у терминал дигли себе у ваздух, рекао је за ТВ станицу НТВ гувернер Истанбула Васип Сахи.

23.45 - Турски обавештајни званичници тврде да иза напада на аеродрoму у Истанбулу стоји Исламска држава, јавља Доган.

23.35 - Турска полиција почела је да евакуише аеродром "Ататурк", јавила је агенција Ројтерс, позивајући се на званичнике полиције.

23.10 -  Најмање 28 људи је убијено, саопштио је гувернер Истанбула. За сада нема података о идентитету жртава, каже конзул Србије Зоран Марковић за РТС и додаје да је Конзулат у контакту са болницом у којој су повређени.

23.00 - Одбојкашка репрезентација Србије безбедно је вечерас слетела у Истанбул, а пошто су због напада сви даљи летови отказани, преноћиће на аеродрому у Турској и сутра наставити пут за Техеран, саопштио је Одбојкашки савез Србије. 

22.25 - Терориста је на улазу у међународни терминал прво отворио ватру из калашњикова, а потом се разнео, рекао је Боздаг.

21.55 - Убијено најмање 10 људи на аеродрому, саопштио је турски министар правде Бекир Боздаг, преноси Ројтерс

21.45 - Рањено је око 40 људи и они су пребачени у болницу, јавља Хабертурк.

21.40 - Турски посланик Ерен Ердем је навео на Твитеру да су у питању самоубилачки напади и да је много повређених.

Премијер Турске Бинали Јилдирим саопштио је да су  у нападу учествовала тројица терориста и да су се они разнели. Подаци из истраге за сада указују да је напад извршила Исламска држава, рекао је Јилдирим.

Најмање 36 особа је убијено, а 147 је рањено, саопштили су званичници који наводе и да је полиција пуцала да би "неутралисала осумњичене".

Турски министар правде Бекир Боздаг изјавио је да је према информацијама којима тренутно располаже "терориста на улазу у међународни терминал прво отворио ватру из калашњикова, а потом се разнео", преносе агенције.

Неименовани турски званичници су раније изјавили да су се нападачи разнели пре безбедносне рендгенске провере.

Ен-Би-Си њуз, позивајући се на сведоке, преноси да се један полицајац рвао са бомбашeм пре него што је активирао бомбу.

Агенција АП објашњава да на турским аеродромима постоје провере на два места – на улазу у терминал, а потом испред излаза за укрцавање у авион.

Позивајући се на изјаве сведока, медији су претходно јавили да је било и пуцњаве на паркингу аеродрома. Наводно су виђена четири наоружана мушкарца како беже са терминала након експлозије, јавио је Си-Ен-Ен Турк.

Агенција Ројтерс наводи да је после напада турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржао састанак са премијером и начелником оружаних снага у председничкој палати. Ердоган je осудио напад оцењујући да је његов циљ био да "поткопа Турску убијајући невине".

Како наводи лист Хуријет, Јилдирим је наложио формирање кризног штаба због овог најновијег напада.

Званичник турског аеродрома је рекао да су неки од летова преусмерени после напада, а турска приватна новинска агенција ДХА наводи да међу рањенима има и полицајаца.

"Ататурк" је најпрометнији и највећи аеродром у Турској.

 

Бела кућа је осудила напад навевши да ће наставити на пружа подршку Турској. Огласили су се и највероватнији кандидати за председничке изборе у САД,  Хилари Клинтон и Доналд Трамп. Клинтонова је навела да је напад показатељ да се Сједињене Државе "не могу повући", док је Трамп истакао да претња од тероризма никад није била већа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво