Ердоганово "извини" Путину изгубљено у преводу

Нема језичких недоумица у писму турског председника Реџепа Тајипа Ердогана којим се он извинио руском колеги Владимиру Путину због обарања руског ратног авиона и погибије пилота новембра прошле године, тврди портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Дмитриј Песков, који је одличан познавалац турског језика, каже да је превод писма турског председника Ердогана у потпуности у духу турског и руског језика, пренела је агенција Тас.

"Руска реч 'извини' стопостотно одговара турској речи", тврди Песков поводом писања светских медија од којих су неки објавили да се турски председник није извинио, већ да је "изразио саучешће због инцидента", наводи руска агенција.

Песков наводи и да писмо председника Ердогана поред "извини" садржи и реч "кајање", те да, како је рекао, "нема језичких недоумица" у том случају.

"Позивам вас да поново прочитате писмо објављено на сајту Кремља и да сагледате његову суштину", поручио је Песков.

Песков је рекао да је извињење Турске за смрт руског пилота "веома важан корак", али да ће бити потребно време да се поправе односи две земље.

И Русија и Турска треба да "предузму више од једног корака" како би се нормализовали билатерални односи, рекао је портпарол Владимира Путина.

Песков је додао да се односи неће преко ноћи вратити на старо.

Портпарол Кремља је у понедељак саопштио новинарима да је турски председник послао писмо Владимиру Путину у ком наглашава "спремност да уложи све напоре како би повратио традиционално добре односе Русије и Турске", пише Тас.

Односи две земље нагло су погоршани након што је турско ваздухопловство, 24. новембра 2015, обирило руски ратни авион који је приликом надлетања Сирије, према тврдњама Турске, нарушио турски ваздушни простор.

У том инциденту је погинуо пилот руског авиона Олег Пешков. Руско министарство одбране тврди да је авион летео искључиво изнад Сирије.

Већ 28. новембра, Путин је потписао декрет о изрицању посебне економске мере против Турске, забрањујући Русима туристички пут у Турску, увоз турских производа као и запошљавање Турака у Русији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво