Кремљ: Ердоган се извинио за обарање руског авиона

Руски председник Владимир Путин примио је писмо у којем се председник Турске Реџеп Тајип Ердоган извинио за смрт руског пилота, који је убијен када је руски борбени авион Су-24 оборен изнад сиријско-турске границе, изјавио је портпарол руског председника Димитиј Песков. Осумњичени за убиство пилота изведен пред суд.

"Шеф турске државе изразио је дубоко саосећање и саучешће породици покојног руског пилота и рекао 'Жао ми је'", рекао је Песков.

Ергодан у писму наводи и да је покренуо истрагу против држављанина Турске који је "повезан са смрћу руског пилота", објавио је Кремљ.

Такође, изразио је спремност да обнови односе са Русијом, коју сматра турским пријатељем и стратешким партнером, наводи портпарол Кремља.

Анкара се још није званично огласила по овом питању.

Осумњичени за убиство руског пилота пред судом 

У међувремену, мушкарац осумњичен за убиство руског војног пилота након што је Турска оборила његов авион у новембру, изведен је пред суд, саопштио је један турски званичник.

Алпарслан Челик који се борио у туркменској бригади коју подржава Турска против владиних снага у Сирији, притворен је крајем марта у Смирни али је суд у мају одлучио да нема довољно доказа против њега.

Москва je одавно тражила да се суди Челику.

После обарања руског авиона у новембру прошле године, Русија је увела економске санкције Турској.

Путин је поручио да санкције неће бити укинуте уколико се Ердоган не извини за обарање авиона.

Турска је оборила руски војни авион јер је, како је тада саопштено, летелица повредила њен ваздушни простор на граници са Сиријом.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи